Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Záujem o prácu "mestskáčov" je zúfalý. Situácia sa ešte zhorší
Zdielať na

Záujem o prácu "mestskáčov" je zúfalý. Situácia sa ešte zhorší

PRIEVIDZA / Záujem o prácu v mestskej polícii neustále klesá. V mnohých mestách majú menej, ako by potrebovali a najmä mladých ľudí nedokážu motivovať. Odrádza ich nízky plat a náročná práca v teréne. Situácia sa podľa kompetentných ešte zhorší.

"Pred tridsiatimi rokmi bolo obsadzovaných 12 miest a na konkurze nás bolo tristo," uviedol Vít Zajac z Mestskej polície Prievidza. Časy sa ale menia a situácia je z roka na roka horšia. Svedčí o tom posledné výberové konanie. Prievidzskí mestskí policajti mali štyri voľné miesta. Nakoniec ale zobrali iba dvoch policajtov. "Je to služba ľuďom a na rozdiel od štátnej polície a armády máte možnosť si vybrať, kde budete slúžiť," opísal svoju skúsenosť novoprijatý mestský policajt Tomáš Sobota. 

O pozíciu mestského policajta jednoducho nie je záujem a to nielen v Prievidzi, ale na celom Slovensku. Prezident náčelníkov obecných a mestských polícií Ján Andrejko tvrdí, že ide o prácu, ktorú nikto robiť nechce. 

Faktorom je aj finančné ohodnotenie

To je v mnohých mestách slabé a mladých nemotivuje. Samosprávam chýbajú peniaze. Situácia sa podľa mestských policajtov zhorší po novom roku. Vtedy môžu tí, ktorí dovŕšia 56 rokov a majú na mestskej polícii odpracovaných 25 rokov odísť a poberať príspevok. "V Prievidzi by sa to týkalo 12-tich ľudí," informoval Vít Zajac. Odísť by mohla takmer polovica hliadkových policajtov. Rovnako sú na tom takmer na celom Slovensku. "Hrozí, že niektoré tie mestské polície budú mať sťažený chod alebo môžu zaniknúť," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy