Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Spišská diecéza má nového biskupa, je ním F. Trstenský
Zdielať na

Spišská diecéza má nového biskupa, je ním F. Trstenský

Zdroj: ISIFA

POPRAD / Pápež František vymenoval nového slovenského biskupa. Stal sa ním 50-ročný vysokoškolský profesor a rímsko-katolícky kňaz z Kežmarku. Jeho meno oznámili na pravé poludnie v popradskej konkatedrále. Nový biskup sa krátko po menovaní pred zrakmi stovky veriacich rozplakal.

Meno nového spišského diecézneho biskupa bolo po prvý krát oznámené takto verejne. Ale do dnešného dňa išlo o veľké pápežské tajomstvo. Na meno nástupcu zosnulého monsignora Štefana Sečku sa čakalo dlhé tri roky.

A ešte nikdy sa nestalo to, čo dnes v popradskej konkatedrále, keď sa meno verejnosť dozvedela v prítomnosti toľkých ľudí. "Veľká bázeň, a nádej, že dobrý pánboh vie čo robí a aj, že František vie čo robí a že mi dali takú dôveru," uviedol František Trstenský, novovymenovaný biskup Spišskej diecézy.

Zvoliť nového biskupa je zložitý proces. Tri mená, kto by to mohol byť napíše ešte slúžiaci biskup, alebo si diskrétny prieskum v diecéze robí pápežský nuncius, k pápežovi Františkovi sa už potom dostane len jedno jediné meno. "S týmto jedným jediným menom sa narába na to úrade a je to na pápežovi, ako rozhodne," poznamenal Anton Ziolkovský, bývalý sekretár KBS a kňaz v Novej Lesnej. 

Novozvolený biskup si teraz musí zvoliť biskupský erb, biskupské heslo a vyhľadať krajčíra aby mu manieru ušil biskupskú garderóbu. František Trstenský má 50 rokov a stal sa tak najmladším diecéznym biskupom. "Je to ťažký úrad a nemám ho na týždeň na dva ale na niekoľko rokov," dodal Trstenský. "Jeho čaká 25 rokov úrade , takže pápež mu musel veľmi dôverovať, keď si ho zvolil," doplnil Ziolkovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy