Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nemocnica má angiografy, ale nevyužívali sa, len 1 z nich. Súčasný riaditeľ ich ide sprevádzkovať
Zdielať na

Nemocnica má angiografy, ale nevyužívali sa, len 1 z nich. Súčasný riaditeľ ich ide sprevádzkovať

SLOVENSKO / Nie je to prvýkrát, čo vám ukazujeme, že nemocnice prístroje majú, no tie nie sú v prevádzke. Univerzitná nemocnica v Bratislave má až 3 angiografy, no pacientom slúži iba jeden. Dva z nich sú už 4 roky v krabici. Prispôsobenie priestorov na dva tieto stroje stojí 2 milióny eur. Súčasný riaditeľ, ktorý ich ide sprevádzkovať, nevie povedať, či jeho predchodca na to peniaze nedostal alebo o ne nežiadal, a ani čo je jednoznačným dôvodom, prečo neboli hneď spustené do prevádzky.

Toto sú 2 angiografy za vyše 2 milióny zakúpené ešte v roku 2019. No a presne takto isto vyzerajú po 4 rokoch. Prístroje, ktoré už mali dávno slúžiť pacientom a ktorých nákup avizovala ešte exministerka Kálavská a po nej nasledovalo niekoľko ďalších ministrov, sú aj po rokoch neodbalené v sklade v krabiciach. "Tu v sklade bezpečné uskladnené a čakajú pokým prebehnú dlhoočakávané prerábky priestoru," uviedol  Alexander Mayer, riaditeľ UNB. 

Rekonštrukcia priestorov aby tu mohol byť angiograf vyjde na jedno pracovisko do milióna eur. Ak sa pýtate, ako dôležitý je angiograf, vďaka nemu napríklad pomohli rodičke, ktorá dostala až 17 transfúzií a práve vďaka angiografu našli miesto krvácania v cievach.

Z troch angiografov, ktoré najväčšia slovenská nemocnica má, funguje teda zatiaľ len jeden, a to v Starom meste. Pacienti tým pádom využívajú ten a tiež angiograf v neštátnom zariadení.

Súčasný riaditeľ pritom rozbehol prípravy na ich sfunkčnenie. Nemocnica dostala peniaze na špeciálne úpravy priestorov, ktoré si angiograf vyžaduje a zaškolila už aj personál najmä rádiológov. "Ministerstvo nám pridelilo kapitálové výdavky. Od začiatku sme komunikovali s kolegami, aby sa vyškolili," dodal riaditeľ.

Jeden z angiografov zakúpených ešte pred 4 rokmi, by sa mohol dostať sem na Kramáre a prví pacienti by už mali sem prísť v januári. "Záruka začne plynúť dňom nainštalovania, odovzdania a zaškolenia personálu," doplnil Mayer. V Ružinove sa angiograf sfunkční až 5 rokov po jeho zakúpení. "Sme tesne pred stavebným povolením," avizoval riaditeľ. 

Čakacie doby na angiograf sú asi týždeň aj podľa počtu akútnych prípadov. To, že budú v troch nemocniciach, pacienti výrazne pocítia. "Nemusíte prevážať pacientov, skrátite dobu dokedy pacient dostane intervenciu, je menej invazívna," dodal Mayer. Túto službu pacientom už prístroje mohli vykonávať najmenej dva roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy