Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Verdikt v kauze smrti 3-ročného Sebastiána: Vinné sú lekárky a sestričky
Zdielať na

Verdikt v kauze smrti 3-ročného Sebastiána: Vinné sú lekárky a sestričky

NITRA / Dve lekárky a dve zdravotné sestry sú vinné. To je verdikt Okresného súdu v Nitre zo 6. septembra, v prípade smrti Sebastiána, ktorý zomrel pred 6-timi rokmi v tamojšej nemocnici. Súd tak potvrdil rozsudok z minulého roku, voči ktorému sa zdravotníčky odvolali. Chlapček zomrel po tom, ako ho hospitalizovali pre podozrenie na cukrovku.

​Za smrť Sebastiána rodina bojuje na súdoch už vyše dva a pol roka. Zmenila si aj priezvisko na Sebinkovci. Vtedajšia primárka detského oddelenia, službukonajúca lekárka a dve zdravotné sestry sú obžalované z prečinu usmrtenia. Súd v prípade rozhodol už vlani, po odvolaní putoval na kraj a znova na okres. Jedna z lekárok si dala vypracovať nový posudok. Po záverečných rečiach padol 6. septembra verdikt a bol potvrdený pôvodný rozsudok. Všetky štyri zdravotníčky dostali podmienku, ale aj zákaz vykonávať svoje povolanie na päť rokov.

"Stále som verila v spravodlivý súdny proces a som rada zato, že sa to podarilo," vyjadrila sa mama Sebastiána. "To, čo sa stalo bola, smrť malého chlapčeka, ktorý podľa nášho názoru zomrel zbytočne," uviedol advokát rodiny, Anton Stanek. Na súde bola iba jedna z obžalovaných lekárok, druhá ako aj dve zdravotné sestry si rozsudok vypočuť neprišli.

Obžalované od začiatku tvrdia, že sú nevinné. Faktom však je, že pred šiestimi rokmi chlapčeka hospitalizovali v nemocnici s podozrením na cukrovku. Stav sa mu zhoršil natoľko, že prestal dýchať a zdravotníci si to mali všimnúť neskoro. Zastavilo sa mu srdce a následne, žiaľ, zomrel. Rozsudok ešte nie je právoplatný, zdravotníčky sa plánujú odvolať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy