Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Porucha pozornosti sa dá často zameniť s inou diagnózou, no dá sa aj zneužiť pre rôzne úľavy
Zdielať na

Porucha pozornosti sa dá často zameniť s inou diagnózou, no dá sa aj zneužiť pre rôzne úľavy

BRATISLAVA / "Učivu rozumie, ale robí chyby z nepozornosti." Poznámka, ktorú si pravidelne v žiackej knižke našli mnohí žiaci s poruchami učenia. O ADHD v súčasnosti vieme viac a vyskytuje sa aj u dospelých. Niektorí sa ale túto diagnózu snažia zneužiť, aby dosiahli v práci rôzne úľavy.

Pre človeka s poruchou pozornosti predstavuje schopnosť koncentrovať sa veľkú výzvu. Často sa však ADHD v dnešnej dobe zamieňa za iné diagnózy. "Môže tam byť rozvíjajúca sa depresia, symptomatológia. Môže to byť v dôsledku zvýšenej záťaže, stresu, traumy. Vždy je dôležité navštíviť odborníka," uviedla Eva Klímová, prezidentka Slovenskej komory psychológov. 

Radovan Kyrinovič pracuje ako psychológ a sám má ADHD, čo zistil ako 25-ročný. Odmala mal problémy s koncentráciou, strácal vecí, zabúdal na termíny a bol prehnane aktívny, no keďže študoval na športovej škole, neprikladal tomu väčší dôraz. Zmenilo sa to na VŠ. "Môj mozog už vôbec nestíhal, aj kvôli tomu, že nebol počas SŠ a ZŠ naučený základné stratégie ako sa učiť," opísal psychológ Radovan Kyrinovič.

Pomohli mu kompenzačné mechanizmy, pravidelne sa hýbe a snaží sa mať dostatok spánku. Navyše je v neustálom kontakte s kolegami, ktorí ho usmerňujú. Má systém, ktorý dodržiava. "Svoj poznámkový blok stále pri sebe, mal dostatočnú organizáciu kalendára, ktorý mám v telefóne a v počítači, mám nastavené pravidelné pripomienky," dodal Kyrinovič.

Pacienti s ADHD potrebujú pomôcť najmä s organizáciou domácnosti, správou financií, plánovaním voľného času. Majú tendenciu častejšie skĺznuť k závislostiam a k problémom so životosprávou či partnerskými vzťahmi. "Ako rodič by som v prvom rade kontaktovala Centrá poradenstva a prevencie, kde je tím, kde je psychológ, špeciálny pedagóg a pre školu to celé opatria," ozrejmila Zuzana Plavčanová, detská psychologička.

Medzi ľuďmi sa nájdu špekulanti, ktorí sa snažia diagnózy zneužívať a získať rôzne úľavy. Okrem rodičov a detí sa týka najmä zamestnancov v zahraničných firmách. "Boli ľudia, ktorí mali zlý časový manažment a skrývali to za ADHD a chceli, aby im to nadriadený akceptoval, chceli k tomu doniesť papier. Ďalšie zneužívanie môže byť, ak sa ľudia snažia dostať k liekom, čo nie je na Slovensku úplne typické, lebo nasadiť človeka na liečbu je niekedy dosť problematické," dodala Klímová.

Radovan Kyrinovič vo svojej praxi čerpá z osobnej skúsenosti s ADHD a primárne sa venuje pacientom s rovnakou diagnózou. "V podstate som bol až v psychiatrickej starostlivosti a psychoterapeutickej. Psychicky som na tom bol relatívne veľmi zle, tak môžem čerpať možno z oblastí, ku ktorým niektorí psychológovia možno nemajú prístup," doplnil Kyrinovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy