Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Rozkol v zväze protifašistických bojovníkov. Na protest vzniká nové združenie
Zdielať na

Rozkol v zväze protifašistických bojovníkov. Na protest vzniká nové združenie

ZVOLEN / Nie je to tak dávno, čo odídenci od Mariána Kotlebu velebili Jozefa Tisa a odsudzovali Slovenské národné povstanie. O to viac prekvapil Miroslav Suja z Republiky, sediaci v prvom rade na oslave SNP vo Zvolene, ktorú organizoval Smer-SD. Prišiel ako člen Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Aj preto sa časť členov odtrhla a chce založiť vlastné združenie.

​​Stretnutie pri príležitosti SNP ukázalo, že naša politika dokáže byť naruby. V čelnom rade v jednom šíku s vrcholovými predstaviteľmi Smeru na oslave SNP bol Miroslav Suja, dvojka na kandidátke Republiky, ktorej niektorí členovia majú pestrú extrémistickú minulosť. "Od roku 1996 kladiem vence, neviem prečo tento rok kritika. A to len od slniečkárov a ešte pred voľbami," vyjadril sa Miroslav Suja. Šéf Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v tom problém nevidí. "Viem, že aj Republika sa už vzdáva toho, že oni nie sú fašisti," vyjadril sa Viliam Longauer. A verí tomu? "Skôr tie voľby teraz..." dodal.

Mentálnu akrobaciu Republiky ukazuje poslanecký asistent hnutia. Napísal, že nikdy nezabudnú na tých, ktorí hrdinsky položili svoje životy za lepšiu budúcnosť. No pred troma rokmi napísal niečo iné. "Žiadny hrdý štát nemôže oslavovať zahraničím podporovaný násilný prevrat, ktorý bol mierený proti jeho štátnosti a svojbytnosti," napísal na sociálnu sieť Tomáš Špaček. "Na konanie členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov nazeráme so znepokojením a opätovne apelujeme na nastavenie hodnotového kompasu. Nevylučujeme ani prehodnotenie dohody o spolupráci," uviedla Mária Precner, hovorkyňa OS a MO SR.

Suja, ktorý prešiel základnou vojenskou službou v 5. špeciálnom pluku a následne sa už upísal do služieb mafiána a viacnásobného vraha Mikuláša Černáka, prišiel na zhromaždenie aj s dvoma vyznamenaniami. "Klub vojenských výsadkárov a takisto klubu z Českej republiky. Plus ešte odznak, ktorý som dostal na základnej vojenskej službe," opísal. Exminister obrany upozorňuje, že Klub vojenských výsadkárov je občianske združenie a nie armádna zložka a vie vysvetliť aj pôvod druhého vyznamenania. "Za 500 českých korún nejakú medailu a budeme si o nich myslieť, že sú to nejakí veteráni," vyjadril sa Jaroslav Naď. Tieto udalosti vo Zvolene boli len vyvrcholením vzbury vo vnútri zväzu protifašistických bojovníkov. "SZPB má vystupovať proti extrémnym silám, ktoré propagujú neonacizmus, neofašizmus, neoľudáctvo a Republika je zosobnením týchto tendencií," vyjadril sa Peter Weiss, bývalý podpredseda NR SR a diplomat. Časť členov sa rozhodlo založiť nové združenie - Slovenské protifašistické hnutie. "Aby sme oslovili aj mladú a strednú generáciu," dodal Weiss.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy