Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Najväčšia astronomická udalosť leta? Na oblohe uvidíme Modrý spln
Zdielať na

Najväčšia astronomická udalosť leta? Na oblohe uvidíme Modrý spln

BRATISLAVA / Už onedlho budeme môcť na našej oblohe pozorovať Modrý mesiac, ktorý bude zároveň aj supermesiacom. Pôjde v poradí o tretí supermesiac v tomto roku. Spln nastane vo štvrtok 31. augusta o 3:36 hod. Ešte jeden superspln nás čaká v septembri.

"O supersplne hovoríme vtedy, ak je Mesiac na svojej elipsovitej dráhe k našej planéte najbližšie − ide o tzv. perigeum. Vo štvrtok bude zároveň Mesiac k Zemi úplne najbližšie v rámci roka a bude vzdialený "len" na 357 344 kilometrov," uviedol portál iMeteo.skZ tohto dôvodu sa mesiac bude zdať na oblohe ešte väčší a jasnejší, ako bežne.

Prečo modrý?

Vo všeobecnosti máme za rok 12 splnov, jeden v každom kalendárnom mesiaci. "Približne raz za dva a pol roka nastane v poradí 13. spln, ktorý nemá oficiálny názov. Z tohto dôvodu sa 13. spln v roku nazýva Modrý mesiac (z angl. Blue moon," dodal portál. Na označenie druhého splnu, ktorý nastane v jednom kalendárnom mesiaci, sa teda vo svete používa prívlastok modrý. Pomenovanie teda nesúvisí s modrou farbou a Mesiac nebude mať modré sfarbenie. Keďže tento Modrý mesiac je navyše aj supermesiacom, ide o naozaj vzácnu a výnimočnú udalosť, ktorá nastáva približne raz za 10 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy