Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Aj nasledujúce dni ovplyvní počasie na Slovensku studený front. Na čo sa máme pripraviť?
Zdielať na

Aj nasledujúce dni ovplyvní počasie na Slovensku studený front. Na čo sa máme pripraviť?

BRATISLAVA / Pondelkový (28.8.) večer a noc boli na západe krajiny veľmi nebezpečné. Silné búrky spôsobili na mnohých miestach západného Slovenska aj veľké materiálne škody, ale najviac asi rezonuje lokalita Podhájska. Či išlo o tornádo alebo downburst, zvlnený studený front bude počasie ovplyvňovať aj naďalej. Na čo sa máme pripraviť?

Búrky súviseli s postupujúcim zvlneným studeným frontom, ktorý súvisí s tlakovou nížou nad severom Jadranu. Nebezpečné počasie tak bolo nie iba u nás, ale aj na severe Chorvátska, Slovinska, kde intenzívne búrky tiež prinášali skazu.

Silné dažde nad Švajčiarskom, časťou Nemecka a Rakúskom zase zdvihli vodné toky a prinášali problémy v doprave. Natekajúci studený vzduch zase na hrebene Álp doniesol čerstvý sneh.

​Zvlnený studený front sa na našom území prejavil silnými búrkami

Meteorológovia určujú silu búrok podľa elektrickej aktivity. Pokojne si teda v pondelok večer a v noci mohli pozorovatelia zaznamenať na viacerých miestach západu do svojho pozorovateľského záznamníka silnú búrku. Tá priniesla na západ aj výrazné zrážkové úhrny, podľa hydrologickej siete SHMÚ hlásil Šaštín - Stráže do 24.00 h viac ako 40mm a ďalšie ešte pripadli do ranných hodín, podobne vysoké množstvo bolo namerané aj v Perneku.

Tornádo alebo downburst?

S búrkami súvisia aj iné nebezpečné javy. Silný vietor spôsobil problémy v okolí Topoľčian, Bánoviec nad Bebravou, ale najviac asi rezonuje lokalita Podhájska. Škody ukazujú, že jav bol naozaj mimoriadny. Či ide o tornádo, to by bola iba špekulácia a iba podľa obrázkov je toto ťažko určiť.

Mohlo ísť aj o downburst - silný prúd vzduchu padajúci z búrkovej oblačnosti, ktorý často prúdi rýchlosťou viac ako 100 km/h a pri dopade na zemský povrch sa od neho odrazí a prináša silné turbulencie aj do širšieho okolia. Aj toto mohlo priniesť spomínané škody.

Aké bude počasie v najbližších dňoch?

​Spomínaný zvlnený studený front ešte aj v ďalších dňoch bude ovplyvňovať počasie u nás. Aj naďalej sa u nás môžu objavovať búrky doprevádzané silnými sprievodnými javmi, ale zároveň sa bude za ním ochladzovať.

Streda prinesie prevažne oblačnú oblohu, na viacerých miestach bude pršať, ojedinele treba počítať aj s búrkami. Bude citeľne chladnejšie, zväčša 15 až 21 stupňov Celzia, na juhu a vo východnej polovici bude miestami 21 až 25 stupňov. Postupne sa rozfúka západný až severozápadný vietor do 30 km/h.

Štvrtok bude naďalej oblačný, no od západu očakávame postupne prechod ku zmenšenej oblačnosti, stále ale na viacerých miestach so zrážkami, ojedinele aj s búrkami. Denné maximum od 20 do 26 stupňov, na severe miestami okolo 18 stupňov a stále silnejší vietor od severozápadu.

Ak sa vám zdá, že sa akosi rýchlo ochladilo, máme aj dobrú správu - so septembrovými dňami sa začne otepľovať a vyzerá to tak, že nový školský rok sa začne opäť s teplotou, ktorá bude v spomienkovom letnom intervale 22 až 30 stupňov Celzia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy