Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Tieto dni by sme sa máli strániť slnka. Čakajú nás tropické dni aj noci
Zdielať na

Tieto dni by sme sa máli strániť slnka. Čakajú nás tropické dni aj noci

SLOVENSKO / Tropické teploty hlavne tu, na juhozápade, už začínajú byť otravné, ba aj nebezpečné. Rozpálené betónové a asfaltové plochy pridávajú na horúčave. A tak je teraz úplne bežné, že na slnku je počas dňa okolo 45 stupňov, a v tieni 38. Ak skúsite ísť naboso po chodníku, môžete sa popáliť. Čas, keď je byť na slnku bezpečné, sa skrátil už len na podvečer, noc a skoré ráno. Inak je lepšie sa slnku vyhnúť a dopĺňať tekutiny. Týmto by sme sa mali riadiť minimálne do konca týždňa.

Tieto pekelné dni je asi najideálnejšie prežiť v tieni lesa, kde je teplota výrazne nižšia ako kdekoľvek inde. Posúďte sami, v tieni lesa tesne nad 20 stupňov, v tieni mimo lesa v rovnakom čase už o 10 až 18 stupňov viac. Na slnku už teploty presahujú 40-ky. Tropické teploty, teda nad 30 stupňov v tieni 2 metre nad povrchom sa objavujú už predpoludním. "V priebehu dnešného dňa Hurbanovo poskočilo už o 10.00 ráno nad 30 stupňov," priblížil Michal Hazlinger, hydrológ a meteorológ. 

Popoludní o 16-tej tu už namerali 35,3 stupňa, čo bolo v priebehu dňa najviac na Slovensku. Priame slnko a tropické teploty už môžu byť pre ľudský organizmus nebezpečné. Hrozí nielen úžeh, úpal, ale aj popálenie napríklad na kapote auta pri viac ako 70 stupňoch, alebo na 50-stupňovom chodníku. "Takže už od tej desiatej hodiny netreba sa veľmi exponovať na priamom slnku," dodal Hazlinger.

Radšej v chládku v tieni, keď už to nejde, tak pokrývku hlavy, dopĺňanie tekutín či osvieženie vodou do neskorého popoludnia. "Medzi 10-tou a 6-tou sú teploty extrémne vysoké," doplnil Hazlinger. Pri neposedných deťoch je v tomto čase voda a tieň asi najlepším riešením.

V letnom tábore v Kysaku-Brezie sa deti osviežujú nielen v bazéne ale aj pri rôznych hrách. "Máme ešte ďalšie pripravené ako je balónový volejbal. Tešíme sa, že máme výborné počasie, že je teplo , že môžeme chystať takéto hry s vodou," Ladislav Klein, letný tábor detí Kysak-Brezie. V tejto chvíli máme už za sebou týždeň tropických dní a začínajú sa nám objavovať aj tropické noci.

Tu, na bratislavskej Kolibe máme už tretiu po sebe, v Michalovciach druhú a ostatné mestá prvú. "Sériu tropických nocí máme za sebou a čaká nás ešte niekoľko ďalších," priblížil Hazlinger.

Rovnako aj denné tropické teploty a peklo do konca tohto týždňa, keď príde osviežujúci studený front. "Od nedele by sa malo ochladiť pod 30 stupňov, ale stále zostane pod 25," poznamenal Hazlinger. A takéto príjemné letné teploty by mali pokračovať aj v ďalších dňoch.

V zahraničí sa doslova bojuje s vysokými teplotami

V Grécku pokračujú hasiči v boji s ničivými požiarmi. Tie sa šíria západne od Atén aj v národnom parku pri hraniciach s Tureckom. Hasiči tam dnes našli zhorené telá 18 ľudí. Podľa úradov šlo zrejme o migrantov. Upozorňujú, že ich počet môže ešte stúpnuť. Z nemocnice v meste Alexandrupoli museli evakuovať vyše 200 pacientov.

Evakuáciu tisícok ľudí nariadili dnes popoludní úrady aj na predmestí Atén. V Stredomorí vrcholí ďalšia vlna horúčav. Vo Francúzsku meteorológovia varovali ľudí, že teplota vzduchu sa môže vyšplhať až na 42 stupňov Celzia. Horúco je aj v Taliansku - a to aj v Benátkach na severe krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy