Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Od rodín do Grécka odišlo 39 našich hasičov. Výzvou sú smrtiace požiare
Zdielať na

Od rodín do Grécka odišlo 39 našich hasičov. Výzvou sú smrtiace požiare

BRATISLAVA / Grécko pre lesné požiare, ktoré krajinu sužujú už niekoľko dní, požiadalo o pomoc pri hasení. Plamene sa im nedarí dostať pod kontrolu, a preto sa na dlhú a náročnú cestu opäť vybrali aj slovenskí hasiči.

Takmer štyridsať hasičov so 14 kusmi techniky vyrazilo v utorok, 22. augusta, o ôsmej hodine večer na sever Grécka, kde budú opäť pomáhať s hasením lesných požiarov.

Do cieľa im ostáva pár hodín

Hasiči boli presmerovaní na sever Atén, kde je situácia mimoriadne vážna. Predpoklad je, že na miesto dorazia vo štvrtok 14. augusta popoludní. Potom sa chlapi, ktorí sa zozbierali z celého Slovenska, pripoja k ostatným hasičom z Európy, aby pomohli obyvateľom Balkánskeho polostrova. 

​Niektorí z nich sa ešte nestihli ani aklimatizovať po návrate z pomoci v zahraničí a vyrazili opäť. A práve títo ostrieľaní hasiči motivovali svojich kolegov k ich prvej zahraničnej misii. "V tomto roku je to už piatykrát čo Ministerstvo vnútra SR v spolupráci s partnermi reagujú na výzvy zaslané cez mechanizmus civilnej ochrany EÚ. Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa veľmi rýchlo pripravili a hlavne aj tým, ktorí sa len teraz vrátili a idú opäť," uviedol Martin Královič, štátny tajomník Ministerstva vnútra SR.

Požiadavka z gréckej stany bola, že naši hasiči budú nasadení približne 10 dní. Samozrejme sú v prípade potreby ochotní zotrvať a pomáhať aj viac dní. "Charakter požiaru, ktorý tam je, naši hasiči do určitej miery poznajú. Žiadnym spôsobom nebudeme podceňovať situáciu ani tentokrát. Som presvedčený, že tak ako sme obstáli so cťou pri predchádzajúcich misiách v tejto oblasti, tak tomu bude aj tentokrát," uviedol Pavol Mikulášek, prezident HaZZ SR.

Súvisiace články