Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Po pôrode bojovala o vlastný život. Zachránilo ju najmä 17 transfúzií krvi
Zdielať na

Po pôrode bojovala o vlastný život. Zachránilo ju najmä 17 transfúzií krvi

BRATISLAVA / Príchod novorodenca je väčšinou pre celú rodinu veľká radosť. Pre mamičku Andreu to zo začiatku vyzeralo rovnako, ale potom prišli komplikácie. Svojho trojtýždňového synčeka Adriena nevidela 12 dní, pretože bojovala o svoj život v nemocnici, kde dostala až 17 transfúzií.

Napriek maximálnej snahe lekárov zastaviť opakované krvácanie v jej spádovej nemocnici ju museli previezť do Bratislavy, kde sa to lekárom nakoniec aj vďaka súčasným možnostiam medicíny podarilo. "Je vám úplne jedno v čom ste oblečení. Chcete len prežiť," povedala mamička Andrea. Lekárom, moderným prístrojom aj darcom krvi dnes mladá mamička vďačí za to, že príbeh, ktorý sa začal šťastne, šťastne aj skončil. 

Radosť z narodenia synčeka Adriena ale vystriedali u mamičky obavy z najhoršieho. Syna, ktorého len spoznávala, musela nechať doma. Krvácanie z pôrodného poranenia sa vracalo hoci lekári robili čo mohli. "Pri treťom ošetrení zistili, že to krvácanie, ktoré tam je z pôrodného poranenia je neošetriteľné," uviedol Jozef Záhumenský, prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNB Ružinov. Lekár spravil odvážne rozhodnutie, ktorým jej zrejme zachránil život. Vrtuľníkom ju poslal do Bratislavy. "Rozmýšľate, či sa vrátite k rodine. Či uvidíte svoje dieťa. Bolo to emocionálne veľmi ťažké," priznala Andrea.

Dostala 17 krvných transfúzií

Tím 10 zdravotníkov sa dokázalo do pól hodiny skoordinovať a čakali na pacientku. "Bola tam zároveň pripravená veľká operačná sála, v prípade, že by sa naša metóda neosvedčila," vysvetlil lekár. Nakoniec vyšiel zákrok modernou rádiodiagnostickou metódou tak, ako plánovali. "Vyhľadali sme krvácajúcu cievu nie z vonku, ale z vnútra. Pani primárka vsunula do veľkých ciev na stehnách cievku, pomocou ktorej dala kontrastnú látku do krvi. Zobrazili sa jej všetky cievy," podrobne vysvetlil postup lekár. 

Život jej zachránili darcovia, ktorých nikdy nestretla

Celý ten čas ju podporovali najbližší a syna videla aspoň cez mobil. Po prepustení sa najviac tešila na to, že ho objíme. Uvedomuje si ale, že jej pomohli aj neznámi ľudia, ktorí chodia darovať krv. "Uvedomujem si, aké dôležité je darovanie krvi, preto som sa rozhodla, že keď sa uzdravím, pôjdem darovať krv hromadne aj s mojimi spolupracovníkmi," povedala.

Práve v lete v čase dovoleniek pociťuje pritom Národná transfúzna služba nedostatok darcov, a tak je to aj v týchto dňoch. Ak máte tú možnosť zapojiť sa do darovanie krvi, možno práve tento príbeh vás presvedčil, že môžete zachrániť životy.

Všetky potrebné informácie, ktoré potrebujete vedieť pred darovaním krvi, nájdete TU

Súvisiace články

Najčítanejšie správy