Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Slovensko sa zadlžuje. Tento rok by malo skončiť s najvyšším deficitom v EÚ
Zdielať na

Slovensko sa zadlžuje. Tento rok by malo skončiť s najvyšším deficitom v EÚ

SLOVENSKO / Slovensko sa zadlžuje rekordným tempom a v najbližších rokoch bude musieť ušetriť asi 6 miliárd eur. Ministerstvo financií už dnes pracuje na návrhoch, z ktorých si nová vláda bude môcť vybrať. V hre je zaťaženie fajčiarov či vyššie dane pre nadnárodné firmy. Podľa analytikov to stačiť nebude.

"Slovenské verejné financie sú v najhoršom stave, tento rok by mali skončiť s najvyšším deficitom v Európskej únii," uviedlo stanovisko Ministerstva financií. Pandémia či vojna u našich východných susedov ale aj zlé hospodárenie štátu spôsobili rekordné zadlženiu krajiny. Zo štátneho rozpočtu ukrojili miliardy eur aj sociálne balíčky či pomoc v energetickej kríze. "Aby si to občan vedel predstaviť, pri prídavku na dieťa v hodnote 60 eur si 10 eur musíme požičať," ozrejmil Radovan Ďurana, analytik INESS.

Otázne tak je, či nás čaká v najbližších mesiacoch ďalšie uťahovanie opaskov. Ódorova vláda pripravuje niekoľko opatrení. Plánuje upratať v systéme spotrebných daní za alkohol. Vyššie dane by zase zaťažili aj fajčiarov. "Vo všeobecnosti však platí, že by mali byť prijaté konsolidačné opatrenia, ktoré by mali znížiť deficit z očakávaných vyše 6 % HDP v tomto roku na úroveň 3,6 % HDP do roku 2025" dodalo stanovisko Ministerstva financií. "Zvýšenie tabakových daní a alkoholových daní možno prinesie desiatky možno 1stovky miliónov eur ale my musíme ušetriť každý rok znížiť deficit o miliardu," doplnil Ďurana. 

Návrhov však bude viac a keďže úradnícka vláda nemá podporu v parlamente, lepšie hospodárenie bude mať v rukách nový kabinet. Pred voľbami sa ale o nepopulárnom šetrení nikomu nechce hovoriť. "My sme proti tomu aby sa sekali rôzne opatrenia sociálne, ktoré táto vláda aj minulá zaviedla," poznamenal Boris Kollár (Sme rodina), predseda NR SR. "Je to na vláde Ľudovíta Ódora aby prišli s opatreniami ako stabilizovať situáciu," priblížil Roman Mikulec (OĽaNO), poslanec NR SR. "Určite nepôjdeme do nejakého veľkého zbrojenia," povedal Erik Tomáš (HLAS-SD), nezaradený poslanec NR SR.

Aby štát dokázal znížiť niekoľko miliardový dlh krajiny, okrem zvyšovania spotrebných daní, musí ísť podľa analytikov aj cestou šetrenia, napríklad vo verejnej správe, čiže na ministerstvách a na úradoch. "Mzdové výdavky dosahujú 12 miliárd eur. Ak by sa podarilo znížiť mzdové výdavky o 10 percent, to neznamená, že by sa malo prepúšťať ale aby sa napríklad platy nevalorizovali," dodal Ďurana. Ministerstvo financií hovorí, že návrhy sú zatiaľ predbežné a pripravuje komplexný plán ozdravenia štátnej kasy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy