Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vďaka lekárke prehovoril, aké peklo zažíval spolu s mamou. Otčim ich týral dlhé roky
Zdielať na

Vďaka lekárke prehovoril, aké peklo zažíval spolu s mamou. Otčim ich týral dlhé roky

KOMÁRNO / Vážne chorý 17-ročný chlapec sa rozhodol prehovoriť o fyzickom a psychickom týraní zo strany otčima, ktorý bil aj jeho mamu. Až vďaka lekárke z komárňanskej nemocnice a vedúcej opatrovateľskej služby, ktoré mu poskytujú nielen zdravotnú starostlivosť, nabral odvahu a odišiel na políciu. Otčim skončil vo väzbe.

"Peťka máme v našom dispenzári od 2 rokov veku, kedy mal zistenú ťažkú hemofíliu," priblížila Enikő Radi, primárka Hematologického oddelenia, Nemocnica FORLIFE v Komárne. 17-ročný Peter, budúci kuchár, má dedičnú poruchu zrážania krvi, Špeciálne injekcie mu chodia pichať 3x týždenne na dedinu, kde žije, sestričky z opatrovateľskej služby. "Nechceli, aby sme chodievali dnu, tak picháme vonku v aute. Sestrička moja mi volá, že prišiel von Peťko a veľmi plakal, povedal, že on to už ďalej nevládze, že to musí povedať, tak vyrozprával, že čo sa deje," ozrejmila Daniela Kallós Belokostolská, Ados Anjelské ruky v Komárne

"Prvýkrát povedal, že 14 rokov žijú v nehoráznych podmienkach, že ho otčim týra psychicky aj fyzicky a napáda aj matku," dodala Radi. "Chcel ju zase udrieť, vytiahol som nôž, na obranu, lebo by nás bol zase zbil," povedal Peter, pacient. "Viackrát ma tak zbil, že som nevedela ísť k lekárovi," poznamenala Petrova matka Zuzana.

Mama sa napriek mentálnej poruche o deti vzorne stará. Sú vždy čisté, chodia do školy. Skromné podmienky, majú len pár skríň a postele, bez kúpeľne s latrínou na dvore. Dve nevlastné mladšie sestry, dcéry otčima, boli od fyzických útokov uchránené. "Neraz ma zbil, že som bol fialový, bál som sa to niekomu povedať, mama by dostala zas. Teraz bil už len ju, keď som mu povedal, že všetko poviem polícii a pani doktorke," dodal Peter.

Po tom, ako sa to primárka a vedúca opatrovateľskej služby dozvedeli, okamžite začali konať. "Aj keď si myslím, že lekár má liečiť choroby je to našou povinnosť, aby sme v tomto pomohli," doplnila Radi. "Museli sme počkať na stredu, kedy bolo ďalšie pichanie faktoru 8, vtedy sme sa dohodli že ho doslova unesieme, lebo sme inú možnosť nemali," priblížila Kallós Belokostolská.

"Doniesli ho do Komárna a v stredu sme spolu išli podať trestné oznámenie," poznamenala Radi. "Vyšetrovateľka vzniesla obvinenie 34-ročnému mužovi za zločin týrania blízkej a zverenej osoby," objasnila Viktória Borloková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre.

Róbert skončil v cele policajného zaistenia, dnes sa postavil pred sudcu, ktorý ho poslal do väzby. "Z dôvodu, aby nepokračoval v trestnej činnosti. Prokurátorka sa vzdala práva na danie sťažnosti proti tomuto uzneseniu, rovnako ako obvinený," avizoval Jaroslav Maček, prokuratúra Nitrianskeho kraja. "Ešte to musím spracovať v sebe, dialo sa to 14 rokov," dodal Peter. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy