Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Na Slovensku stúpol počet prípadov syfilisu o polovicu. Ide o najvyšší výskyt od roku 2004
Zdielať na

Na Slovensku stúpol počet prípadov syfilisu o polovicu. Ide o najvyšší výskyt od roku 2004

BRATISLAVA / Na Slovensku stúpol počas minulého roka o polovicu počet ľudí nakazených syfilisom. V krajine pribudli prípady aj niektorých ďalších sexuálne prenosných chorôb s výnimkou kvapavky. ČTK o tom informovalo Národné centrum zdravotníckych informácií.

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti na Slovensku, ktoré má zhruba 5,4 milióna obyvateľov, vlani nahlásili 443 prípadov syfilisu. Oproti predchádzajúcemu roku s 294 prípadmi to predstavuje nárast o 50,7 percenta. Vlani podobne ako v roku 2018 tak krajina zaznamenala najvyšší výskyt syfilisu od začiatku sledovania v roku 2004.

Syfilis sa prenáša hlavne sexuálnym kontaktom. Neliečený syfilis môže po čase vážne poškodiť prakticky všetky orgány, najčastejšie kožu, kosti, srdce, mozog a miechu. V neskorších štádiách môže viesť k duševným poruchám a smrti. 

"Najúčinnejšia prevencia je poznať svojho partnera. Nebyť promiskuitný a zároveň použiť ochranu," uviedol urológ, uroonkológ a andrológ Joze Dubravický. Ale ani s ochranou nie je zaručená úplná bezpečnosť. "Ak však je iná forma kontaktu – orogenitálny, manogenitálny alebo iná forma kontaktu ako anogenitálny, tak táto ochrana nemusí a nebude fungovať," dodal Dubravický.

Vlani na Slovensku mierne ubudlo prípadov kvapavky. Napriek tomu s 414 prípadmi v porovnaní so 424 infikovanými osobami v roku 2021 sa minulý rok podľa NCZI radí k obdobiam s vyšším výskytom tohto ochorenia. Naopak, v roku 2022 slovenské úrady zaznamenali nárast počtu iných, prevažne sexuálne prenosných ochorení vrátane chlamýdiových infekcií.

"Pri kvapavke je to pomerne jednoduché muža nepríjemné pálenie, rezanie pri močení a výtok z močovej rúry donúti navštíviť odborníka," informoval odborník Jozef Dubravický. Pri syfilise nie sú príznaky najprv také očividné. "Pri syfilise vriedok nebolí a nemusí sa až tak prejavovať, môže ho konkrétny pacient prehliadnuť a príde potom neskôr, keď už má rozšírené ochorenie," avizoval Dubravický. Syfilis sa lieči ambulantnou alebo nemocničnou formou, závisí od štádia choroby. Liečba kvapavky je jednoduchšia, dá sa liečiť tabletkami, ak pacient príde včas. Na obe ochorenia očkovanie ešte neexistuje, ako je to napríklad u HPV, ktoré výrazne znižuje riziko nakazenia. 

Zatajiť ochorenie a následne niekoho nakaziť je trestné. "Takýto páchateľ sa môže potrestať odňatím slobody až na tri roky a dokonca aj z nedbanlivosti," uviedol právnik Milan Ficek. Pri chránených osobách je sadzba ešte vyššia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy