Oblačno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Počet ilegálnych migrantov stúpol po tom, ako postavili nový hraničný most
Zdielať na

Počet ilegálnych migrantov stúpol po tom, ako postavili nový hraničný most

CHĽAB / Vyše 1 300 ilegálnych cudzincov bolo zadržaných na Slovensku za jeden týždeň na prelome júla a augusta. Podobné množstvo počet ich bolo za celý kalendárny rok 2015. Ich počet stúpol aj na cudzineckej polícii v Nových Zámkoch. Všetko sa to začalo po tom, ako odovzdali do užívania nový hraničný most do Maďarska v Chľabe. Súvislosť síce nikto nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

Od pondelka 7. augusta večera do utorka rána policajti priviezli takmer 200 ilegálnych cudzincov z oblastí v blízkosti maďarských hraníc. Až 90 percent z nich prekročilo ilegálne hranice pri Chľabe.

​Nový hraničný most v Chľabe odovzdali pred necelými dvomi týždňami. Narástol nielen počet motoristov či turistov, ale aj ilegálnych migrantov. "Neviem, či to skutočne zapríčinil tento most alebo jednoducho organizované skupiny na druhej strane, ktoré ich sem dovážajú, využívajú tieto možnosti," uviedol starosta obce Chľab Izrael Gregor. Tých, ktorých sme zastihli pri budove, sa zo Srbska do Maďarska dostali prelezením plota – v menších či väčších skupinkách. Potom boli na slovenské hranice prevezení autami, a to za 2-tisíc eur na osobu vrátane detí.

"Pozbierali aj takú skupinu ľudí, ktorí boli po kolená mokrí, čiže prešli cez Ipeľ, cez vodu, boli aj takí, ktorých pozbierali aj tu pri novom moste," dodal starosta. Okrem nového mosta a rieky Ipeľ využívajú na prechod aj tunajší železničný most. "Nelegálna migrácia je síce na vzostupe, no aj napriek tomu polícia neeviduje narušenie verejného poriadku zo strany týchto cudzincov," informovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa KR PZ.

Na hraniciach s Maďarskom sa policajti zameriavajú na prevádzačov. Ale skupinky prichádzajú aj bez nich. "Je vykonávaný spoločný výkon služby s maďarskou políciou na území Maďarska, a to 24 hodín denne 7 dní v týždni," avizovala Viktória Borloková, hovorkyňa KR PZ v Nitre. "Zatiaľ okrem toho, že už ich máme tak trošilinku plné zuby, sa žiadne útoky alebo také veci neudiali," dodal starosta.

"Až takmer 96 percent cudzincov tvoria štátni príslušníci Sýrie, ktorí sú v zmysle platnej európskej legislatívy nevyhostiteľní," uviedla Denisa Bárdyová. Situáciu na hraničnom priechode v Chľabe bude polícia spoločne s maďarskými kolegami riešiť v priebehu týždňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy