Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Mimoriadnu situáciu pre povodne vyhlásili v 35 obciach
Zdielať na

Mimoriadnu situáciu pre povodne vyhlásili v 35 obciach

BRATISLAVA / V súvislosti s povodňovou aktivitou počas víkendu eviduje ministerstvo vnútra 35 vyhlásených mimoriadnych situácií. Z toho v 15 obciach naďalej pretrváva tretí stupeň povodňovej aktivity. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

"Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR od piatku 4. augusta do pondelka 7. augusta eviduje v 35 obciach vyhlásené stupne povodňovej aktivity," uviedlo ministerstvo. Obce, ktoré vyhlásili mimoriadnu situáciu v súvislosti so stupňami povodňovej aktivity boli najmä v okrese Rožňava (vyhlásených 13 stupňov povodňovej aktivity) a Revúca (vyhlásených 8 stupňov povodňovej aktivity). Zasiahnuté boli výdatnými prívalovými dažďami, ktoré spôsobili rozvodnenie vodných tokov a zaplavenie voľných priestranstiev, miestnych komunikácií, pivníc, prízemí obydlí a iných budov.

Spolu so stále platnými vyhlásenými stupňami povodňovej aktivity je na území Slovenskej republiky evidovaných 72 II. stupňov povodňovej aktivity a 16 III. stupňov povodňovej aktivity. "V súčasnosti prichádza k stabilizácii situácie, pokračovaniu záchranných a zabezpečovacích prác a postupnému odvolávaniu stupňov povodňovej aktivity," dodalo ministerstvo. Aktuálne je aj naďalej v platnosti hydrologická výstraha druhého stupňa SHMÚ pre okresy Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava. "V prípade silných dažďov a zatopených cestných komunikácií platí pravidlo ich nevyužívania, ak to nie je nevyhnutné a ak neviete odhadnúť hĺbku vody, a to z dôvodu rizika straty kontroly nad vozidlom," upozornilo ministerstvo vnútra.

Hasiči zasahovali v nedeľu v súvislosti s počasím 146-krát

Hasiči zasahovali v nedeľu (6. 8.) v súvislosti s počasím 146-krát. Najviac výjazdov uskutočnili v Košickom kraji, kde bola ich pomoc potrebná 39-krát. Informovala o tom Bianka Královičová z oddelenia komunikácie Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). V Prešovskom kraji boli hasiči privolaní k 31 udalostiam, nasledoval Žilinský kraj, v ktorom boli hasiči v nasadení 20-krát a Banskobystrický kraj, v ktorom v súvislosti s poveternostnou situáciou zasahovali 19-krát. "Pomoc profesionálnych a dobrovoľných hasičov bola potrebná najmä pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácií a pri odčerpávaní vody zo zatopených ulíc a pivničných priestorov," priblížili hasiči.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy