Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
VIDEO: Archívna veža na Oravskom hrade opäť hýri farbami
Zdielať na

VIDEO: Archívna veža na Oravskom hrade opäť hýri farbami

ORAVA / Najnavštevovanejší hrad na Slovensku, ktorý sa týči na brale nad riekou Orava, opäť hýri farbami. Reštaurátori niektorým objektom na Oravskom hrade vrátili farby, aké mali vždy.

Hrady a zámky na Slovensku neboli vždy len biele či sivé, tak ako dnes. Neskorá gotika a stredovek hýrili farbami. Archívna veža na Oravskom hrade bola dlhé roky v havarijnom stave. Po zásahu reštaurátorov sa zmenila. V takejto podobe ju vídali aj králi a poddaní v 15. storočí. "Archívna veža slúžila kedysi ako archív, keď vznikol Oravský komposesorát," hovorí Mária Jagnešáková, riaditeľka Oravského múzea. V neskorej gotike používali optický klam a práve táto Archívna veža je toho dôkazom. "Farebný vzor kosoštvorcový vytvára optickú ilúziu, vďaka ktorej, keď sa na vežu divák díva, sa mu zdá, že veža je monumentálnejšia a rozsiahlejšia, než v skutočnosti je," uvádza historik Martin Chmelík. 

Bordové línie na Archívnej veži mali vytvoriť ilúziu, že veža je obložená drahým mramorom. "Je vo farbách červeno-bordových. Sú to farby, ktoré hýrili práve skorým stredovekom," vysvetľuje riaditeľka Oravského múzea. Reštaurátori majú za sebou náročnú prácu. Počas uplynulých stáročí bolo na veži približne 20 rôznych náterov. Odstraňovať museli vrstvu po vrstve. "Bolo nutné najskôr omietku stiahnuť a zaplombovať niektoré veci, a potom natiahnuť novú omietku. To nie je omietka taká ako sa rieši na rodinných domoch, ale je to skutočne omietka vápenatá," dodala riaditeľka. Peniaze na rekonštrukciu administratívnej veže získali zo vstupného. Išlo približne o 280-tisíc eur.

S rekonštrukciami nekončia a chcú v nich pokračovať. "Máme pripravenú východnú baštu, kde chceme urobiť vonkajšie omietky a bránu, ale tomu predchádza kopec úsilia a práce, najprv sa musia urobiť výskumy," vysvetľuje Mária Jagnešáková, riaditeľka Oravského múzea. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy