Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Slovenskému gastru chýbajú michelinské hviezdy. Bez podpory vlády to ale nepôjde
Zdielať na

Slovenskému gastru chýbajú michelinské hviezdy. Bez podpory vlády to ale nepôjde

BRATISLAVA / Ak hľadáte gastronomický zážitok, nemusíte cestovať do zahraničia. Aj u nás sú reštaurácie, v ktorých varia excelentní šéfkuchári a pripravia vám jedlo, ktoré vás očarí. Ak ale hľadáte reštauráciu, ktorú spomína svetovo najprestížnejší gastrosprievodca – bedeker od Michelinu, musíte vyraziť mimo Slovenska. Česká vláda sa rozhodla, že za 5 rokov prispeje spoločnosti v prepočte viac než dva milióny eur, aby sa o členstvo v elitnom michelinskom klube mohli naďalej uchádzať ich reštaurácie. Slovenskí kulinári preto vyzývajú našu vládu, aby sa inšpirovala a "nakopla" aj takýmto spôsobom cestovný ruch. Hosťom v Ranných novinách TV JOJ bol Radoslav Nackin – zakladateľ platformy Gurmán na Slovensku a človek, ktorý každoročne oceňuje najúspešnejšie prevádzky a šéfkuchárov. Téme sa však venovala aj naša reportérka Marika Dulaiová.

Slovensko v Michelin guide?

Stovky ľudí počas niekoľkých dní už podpísali výzvu, aby aj Slovensko konečne začalo spolupracovať s bedekrom Michelin. Prinieslo by to nielen prezentáciu našich najlepších reštaurácií, ale aj slovenskej gastronómie v celosvetovo uznávanom sprievodcovi. Bez podpory vlády to však nepôjde. Iniciátori výzvy jej preto v utorok 7. augusta doručia otvorený list. Sprievodca Michelin má reštaurácie, ktoré hodnotí hviezdičkami. Tri sú najvyšší počet, no už jedna hviezda znamená, že ide o prelomový podnik. Má však aj množstvo iných hodnotení ako napríklad pomer kvality a ceny.

Rozhovor z Ranných novín TV JOJ so zakladateľom platformy Gurmán na Slovensku ​Radoslavom Nackinom

Je na Slovensku dostatok kvalitných prevádzok, ktoré by sa mohli pýšiť Michelinskou hviezdou?

Som presvedčený, že máme šikovných šéfkuchárov aj manažérov reštaurácií a určite by sa nejakých 10 až 15 reštaurácií do sprievodcu Michelina dostalo a aspoň tri by tú pomyselnú michelinskú hviezdičku dostali. 

Akú máme podľa vás úroveň na Slovensku aktuálne?

My už 20 rokov hodnotíme reštaurácie a vydávame raz ročne slovenského bedekra. Myslíme si, že tá kvalita je tu zrejmá. Slovenská gastronómia urobila za posledné roky obrovský pokrok, ktorý je zásluhou šéfkuchárov a someliérov, ktorí sa vrátili zo sveta, kde čerpali skúsenosti v top reštauráciách. Slovensko je jediná krajina v strednej Európe, ktorá nie je na mape globálneho bedekra Michelin guide. Ten neudeľuje len zlaté hviezdičky, ale rovnako odporúča reštaurácie v konkrétnych regiónoch. Michelinský inšpektor ochutná jedlo nielen v hlavnom meste krajiny, ale prejde reštaurácie v každom regióne, porovná aj reštaurácie v pomere ceny a kvality a rovnako odporučí podniky zážitku. Krajiny, ktoré sú menšie od Slovenska, majú 15 až 20 podnikov zaradených v bedekri. 

Aké problémy majú slovenské reštaurácie?

Personál ubúda a tí najlepší idú do sveta. Z tohto pohľadu by však vstup Michelina na Slovensko mal ďalšiu pridanú hodnotu, a to v tom, že ak by aj tu boli prezentované reštaurácie Michelinom, tak by sa nadaní ľudia z gastronómie vrátili domov, lebo by si povedali, že na varenie v michelinskej reštaurácii nemusí ísť preč z domova. Tak by mohli svoje skúsenosti odovzdávať ďalším, aby sa toto povolanie vrátilo naspäť ako zaujímavé a kreatívne. Za posledné roky totiž mladí strácajú záujem pracovať v tomto sektore.

Niektorí zamestnanci v gastronómii sa zdajú, že ich to nebaví a akoby nežili tou prácou. Prečo je to tak?

Veľa ľudí na Slovensku si myslí, že slovo služba je od slova slúžiť, čo tak vôbec nie je. Mali by sme si brať príklad od napríklad Slovincov či Maďarov, ktorí majú výborné služby, pretože tí ľudia skutočne žijú tým, že robia niečo pre ďalších hostí. 

V rámci bedekru prichádzate aj s výzvou, ako by sa to mohlo zmeniť. Aká je tá výzva?

Naštartovali sme výzvu vláde Slovenskej republiky, pretože vznikla aj v Českej republike. Na základe toho vláda prehodnotila všetky pre a proti a rozhodli sa spolupracovať s Michelinom. Preto si myslíme, že aj naša vláda by mala zvážiť pre a proti a nebáť sa, lebo vynaložené prostriedky sa násobne vrátia v cestovnom ruchu. Sú štúdie, kde krajiny majú bedeker dva-tri roky a ten prínos je jednoznačný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy