Zatiahnuté
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Plienková revolúcia v triedení: Obyvatelia vedia ušetriť aj sto eur
Zdielať na

Plienková revolúcia v triedení: Obyvatelia vedia ušetriť aj sto eur

DOMANIŽA / Domaniža je prvou obcou na Slovensku, ktorá sa rozhodla ako odpad triediť aj plienky. Samozrejme, nepoužívajú ich len rodiny, ktoré majú malé deti, ale aj tie, kde žijú seniori, ktorí majú rôzne zdravotné problémy. Miestni hovoria, že tento nápad im ušetrí nemalé peniaze v rodinnom rozpočte.

​Domaniža je pri triedení plienok akousi skúšobnou dedinou a zbiera potrebné údaje, ktoré môže štát neskôr veľmi dobre využiť. "Sú tu aj také štatistiky, ktoré na úkor svojej práce zisťujeme pre tento štát, aby sa vedelo, koľko môže domácnosť, obec vyprodukovať takéhoto odpadu," uviedol starosta obce František Matúšik. V tejto obci platí, že ľudia platia len za odpad, ktorý sa už nedá vytriediť a končí na skládke. "Rodina, ktorá má malé deti alebo má imobilného pacienta dokáže ten kôš naplniť za jeden až dva týždne," spresnil starosta.

Teraz môžu zaniesť plienky na obecný zberný dvor. Dodržiava to aj pán Ladislav, ktorý má malú vnučku. "Máme na to vrecia označené kódom, donesiem to na zberný dvor, odovzdám, ušetrím miesto v koši," povedal. Pozitívnu skúsenosť majú aj iné rodiny v dedine. "Teraz, keď triedime plienky si dávame vyvážať kôš možno raz mesačne."  Tým pádom usporia aj peniaze za vývoz komunálneho odpadu.

Ak štvorčlenná, päťčlenná rodina odvádza plienky individuálne, dokáže ušetriť až 100 eur. Starosta vraví, že obec Domaniža je už teraz pripravená na to, že v budúcnosti by mal platiť zákon o triedení tohto druhu odpadu. "Táto aktivita môže byť prvotnou vo vzťahu k tomu, ako ďalej s týmito plienkami, a aby ten spôsob bol čo najekologickejší a najmenej finančne náročný," vysvetlil starosta. Zatiaľ plienky z Domaniže končia na skládke komunálneho odpadu.

Súvisiace články