Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Hektáre v plameňoch, škody za státisíce. Hasiči apelujú na zodpovednosť poľnohospodárov
Zdielať na

Hektáre v plameňoch, škody za státisíce. Hasiči apelujú na zodpovednosť poľnohospodárov

BRATISLAVA / SLOVENSKO / Stovky hektárov v plameňoch a škody za státisíce eur. Obdobie žatvy v kombinácii s horúcim letom môže mať trpké následky. Hasiči apelujú na ľudí aj poľnohospodárov, aby boli zodpovední a bezpečnostné opatrenia brali vážne.

Je to len niekoľko dní čo pole neskoseného jačmeňa pri bratislavskom letisku zachvátil požiar. Plamene zlikvidovali dvesto hektárov a spôsobili škodu do 500 000 eur. Pri zbere obilia nad 10 hektárov musí byť v pohotovosti hasičská cisterna. Už jedna iskra z kombajnu môže spôsobiť vážny problém. Poľnohospodárom preto pomáhajú dobrovoľní hasiči. "Musíme byť v blízkosti kombajnov, tak aby sa ten požiar nerozšíril aj na pole," priblížil Jaroslav Urban, DHZ Lozorno. 

Svoju úrodu napríklad ratovali aj poľnohospodári na východe, kde začali horieť pokosy a strnisko. Našťastie sa im podarilo uchrániť nepokosené časti. "Čo sa týka stohovania, tam musí byť zabezpečená cisterna s minimálnym objemom 500 metrov," uviedol Gabriel Megó, odbor Požiarnej prevencie prezídia Hasičského a záchranného zboru. "Máme požiarne hasiace delo alebo natiahneme hadice," dodal Urban. 

Na mieste žatvy musí byť pripravený aj pluh, ktorým sa okolie ohniska poorie, aby sa plamene nerozširovali. Pamätať treba aj na technický stav strojov. "Táto technika musí byť vybavená prenosnými hasiacimi prístrojmi. Musí byť vybavená lapačmi iskier," doplnil Megó.

Požiar suchého obilia nemusia spôsobiť len poľnohospodárske stroje. Častokrát je na vine práve ľudská nedbanlivosť. Aj preto by sa so zberom malo začať popri cestách a železničných tratiach. Stačí totiž jedna odhodená cigareta a suchý porast či obilie skončí v plameňoch. Pravdepodobne sa tak stalo aj v prípade zhoreného ovocného sadu a vinohradu pri Stupave. "V tomto prípade by som chcel apelovať naozaj na ľudí, aby boli v tomto počasí obozretní, disciplinovaní a manipulovali s otvoreným ohňom naozaj zodpovedne," dodal Megó.

Požiarov obilia je každým rokom viac. Len za minulé žatevné obdobie ich hasiči zaznamenali takmer sto. Škoda sa vyšplhala do 1,5 milióna eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy