Polojasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Producenti bryndze cítia krivdu. Ľudia zo strachu prestali kupovať ovčie výrobky
Zdielať na

Producenti bryndze cítia krivdu. Ľudia zo strachu prestali kupovať ovčie výrobky

BANSKÁ BYSTRICA / Začiatkom leta v banskobystrickej nemocnici hospitalizovali 20 ľudí pre kliešťovú encefalitídu. Údajne ju dostali z konzumácie ovčieho syra. Po tejto informácii sa začal boj o prežitie ovčiarov na celom Slovensku. Zákazníci sa boja kupovať ovčie mlieko a syrové výrobky.

Takéto informácie majú dosah na ovčiarstvo na celom Slovensku. Napríklad aj v najsevernejšej obci Slovenska v Oravskej Polhore, ktorá je od Banskej Bystrice vzdialená približne 150 km, sa zákazníci boja kupovať ovčie výrobky.

Túto dennú produkciu bryndze by už mali po iné roky predanú. Avšak ani večer chladnička nie je prázdna. Pritom chovatelia sú na vrchole sezóny. "Tento rok sme poškodení približne o 50 percent na predaji našich produktov. Ten zákazník reaguje na rôzne správy a podnety," uviedol chovateľ Anton Kozak. Jediný štátny a potravinový ústav je v Dolnom Kubíne, kde vyšetrujú vzorky zo surového ovčieho a kozieho mlieka na prítomnosť encefalitídy.

"Rizikovou oblasťou výskytu vírusu kliešťovej encefalitídy u nás je aj okolie Banskej Bystrice. Vo vzorkách chovateľov z tohto regiónu sa však vírus nezistil," informovala v stanovisku riaditeľka VPÚ Lucia Šulejová. Ovčiarstvo je veľmi náročné na čas aj peniaze. Každý deň v priebehu roka je potrebné sa starať o zvieratá. Pritom sezóna produkcie je u viacerých chovateľov krátka.

Takáto správa medzi verejnosťou môže zlikvidovať chovy. "Je to naše živobytie a je to krátke, sezóna sa začína v máji a končí v septembri. Každý deň rozmýšľame, že by sme skončili," dodal Anton Kozak. "Chovateľov oviec a kôz mrzí situácia, ktorá nastala. Poplašné správy spôsobujú obrovské finančné škody. Šíria sa neoverené správy o tom, že ľudia ochoreli po konzumácii ovčích a kozích výrobkov, šíritelia si to neoverili a nie sú potvrdené," povedal riaditeľ Združenia oviec a kôz SR.     

Súvisiace články

Najčítanejšie správy