Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ženu bodal do krku a neprestal ani vtedy, keď sa pokúšala ujsť
Zdielať na

Ženu bodal do krku a neprestal ani vtedy, keď sa pokúšala ujsť

VÍŤAZOVCE / Ak by mal ostrejší nôž, tak ju zabije. Tak reagovala matka ženy, ktorú útočník bodal do krku a neprestal ani vtedy, keď sa pokúšala ujsť. Jeho strýko však tvrdí, že to bol skrat. Policajti vyšetrovanie prípadu ukončili. Mužovi hrozí 20 rokov.

Z vyšetrovania vyplýva, že po predchádzajúcej konzumácii alkoholu 39-ročný muž ženu bodol do krku a hoci sa ho pokúšala od seba odtlačiť, v útoku pokračoval. "Keby bol ostrejší, tak jej prereže tepnu a ju zabije, ale asi nebol. Ale ja by som ho tiež zabila. I keď ja nechcem nikoho zabiť, ale uškodiť mu chcem," uviedla Kristína, matka poškodenej.

Polícia prípad najskôr vyšetrovala ako nebezpečné vyhrážanie v súbehu s trestným činom ublíženia na zdraví. To sa však po prvotných procesných úkonoch zmenilo. Prípad skončil v rukách krajského policajného vyšetrovateľa. Ten právnu kvalifikáciu skutku zmenil, a to na obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu. Sudca muža poslal za mreže vyšetrovacej väzby z obavy, že by v páchaní trestnej činnosti mohol pokračovať, alebo že by mohol ujsť.

"Pri afektových reakciách je alkohol hybnou silou, ktorá zabrzdí kognitívnu zložku a ostáva emočná. Človek zareaguje tak, ako to cíti, bez toho, aby to stihol vedome spracovať," priblížila psychologička Katarína Murniková. Mužovi za skutok v prípade dokázania viny hrozí väzenie na 15 až 20 rokov.

Policajný vyšetrovateľ prípad definitívne uzavrel. "Prokurátorovi predložil kompletný vyšetrovací spis spolu s návrhom na podanie obžaloby na väzobne stíhaného páchateľa," informoval Daniel Džobanik, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Strýko obvineného bráni: "Je tam zbytočne. Stal sa skrat." "Často človek, ktorý napadne v stave alkoholického opojenia, by v stave, keď by bol triezvy, nič také neurobil," uzavrela Murniková.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy