Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Loď sa potápa, pomoc v nedohľadne. Problém detských pohotovostí stále nikto nevyriešil
Zdielať na

Loď sa potápa, pomoc v nedohľadne. Problém detských pohotovostí stále nikto nevyriešil

BRATISLAVA / Júl sa pomaly končí a my stále nepoznáme riešenie v oblasti ambulantnej pohotovostnej službe pre deti. Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nepredložilo návrh, ktorým by sa skrátili o dve hodiny ordinačné hodiny pre APS-ky, čo žiadajú pediatri a už 409 ich podalo výpovede z týchto služieb. Mimoriadna schôdza parlamentu k tejto téme zatiaľ naplánovaná nie je. Pediatri zo spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti upozorňujú, že loď sa potápa a bez rýchleho zásahu štátu niektoré lode zrejme odparkujú definitívne a o deti sa nebude mať kto starať.

"Tá situácia je taká, že už sa potápame a nie jediná cesta. My musíme ísť na breh, odparkovať a tí ľudia, ktorí o tom rozhodujú, aj rodičia a pacienti musia pochopiť, že aby sa všetci neutopili, musia niečo spraviť," vyjadrila sa Beata Kartousová, pediatrička a členka výboru SSPPS SLS a Správnej rady ZAP.

Aj takto opisuje aktuálnu situáciu pediatrička, ktorá sama má už takmer 1 800 pacientov. Ak by skončila kolegyňa v jej susedstve, pribudnú ďalšie stovky. Podobne je na tom množstvo ďalších pediatrov. Aj to je dôvod, prečo sa ich už 400 rozhodlo podať výpovede z ambulantných pohotovostných služieb a žiadajú dokončenie reformy – zlúčenie niektorých pevných bodov a tiež skrátenie hodín na APS-kách o dve hodiny. Inak bude situácia neudržateľná a časť pediatrov môže koncom roka jednoducho skončiť.

"Myslím si, že sa stane, že niektorí poskytovatelia APS budú mať problém, lebo je tam ten limit 400 hodín za 4 mesiace, ktorý môže VUC vypísať nezmluvným lekárom. Ku koncu roka, ak sa nič nezmení, ja očakávam oveľa búrlivejšie kroky a ja očakávam tie najextrémnejšie," dodala Kartousová.

Aj keď sa ozvali hlasy, že situáciu by mohlo vyriešiť viac peňazí za služby, to podľa pediatrov nie je riešenie. Situáciu by tak mohla zmeniť mimoriadna schôdza parlamentu – ministerstvo zdravotníctva ale zatiaľ takýto návrh zákona nepredložilo a časť poslancov si myslí, že tesne pred voľbami môže byť mimoriadka skôr rizikom ako riešením problému.

"Čo za hry ten Ódor hra? Mal reálnu ponuku, pán predseda vlády, chcete, aby sme na mimoriadku predložili bod pediatri? Sme pripravení
povedať, že nič nemajú pripravené a idú na dva týždne na dovolenku," povedal predseda strany Smer-SSD Robert Fico.

"Dohodli sa, že v júli nenastane niečo takéto, otvorený je august," informoval Boris Kollár, predseda NR SR. "Dnes musí parlament preberať iniciatívu. Ak vláda príde s riešením, my sme kedykoľvek pripravení v parlamente schváliť zákon," povedal predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Podľa pediatrov je ale oveľa väčším rizikom aktuálna situácia, že ich štát dotlačí do toho, aby sa rozhodli skončiť.

Odborári majú iný pohľad

Kým pediatri žiadajú o skrátenie služieb na ambulantných pohotovostiach, lekárske odborové združenie to odmieta. Ministerstvo zdravotníctva podľa Petra Visolajského nekomunikuje o tejto téme dostatočne a nemocniční lekári budú mať veľký problém, ak by to prešlo. Na stole je tak 409 výpovedí pediatrov z APS a o vypovedaní pohotovostných služieb v nemocniciach začína hovoriť aj Lekárske odborové združenie. Ministerstvo zdravotníctva označilo viaceré tvrdenia LOZ za nepravdivé. Na vzniknutú situáciu bude oficiálne reagovať v stredu 26. júla. V utorok však rezort opätovne otvoril rezidentský program práve pre pediatriu, čo je podľa Visolajského jedno z riešení, ako bojovať s nedostatkom pediatrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy