Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Hľadanie nových zdrojov dodávok ropy prinieslo Slovnaftu z Chorvátska nepríjemné prekvapenia
Zdielať na

Hľadanie nových zdrojov dodávok ropy prinieslo Slovnaftu z Chorvátska nepríjemné prekvapenia

BRATISLAVA / Namiesto ropy k nám potrubím pritieklo blato. Embargo na ruskú ropu a využívanie alternatívnych zdrojov so sebou očividne prináša aj takéto prekvapenia. Spracovať komoditu, ktorá k nám pritiekla cez ropovod Adria, je nemožné a naša najväčšia rafinérska spoločnosť si preto bude nárokovať náhradu škody.

Premeniť vodu na víno sa síce už raz podarilo, no spracovať to, čo k nám pritieklo z Balkánu, na nejaké palivo, by sotva niekto zvládol. "Posledná dodávka alternatívnej ropy obsahovala 10-násobne viac nečistôt a cudzích látok, napríklad vodu alebo blato. Preto sme boli nútení dočasne znížiť objem spracovania alternatívnej ropy," informovala Tatiana Novotná, komunikačný odbor Slovnaftu.

Nejde o prvý prípad. Nedávno sa niečo podobné prihodilo aj pri dodávkach z Ruska. "Myslím si, že to sa stáva, stávalo a aj sa to bude stávať," uviedol Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk. "Ako ospravedlnenie zrejme neobstojí ani fakt, že ropovod Adria sa dlhšie nepoužíval a môže byť plný nečistôt.

Pre strednú Európu z toho plynie ponaučenie, že si musí udržať viaceré možnosti dodávok ropy. Pre energetickú bezpečnosť je totiž dôležitá nielen stabilita, ale aj kvalita dodávok. "Pokiaľ sú to nejaké epizódky v čase, keď máme dostatočné zásoby ropy, tak to nespôsobuje nejaké komplikácie a skôr je to ten obchodný problém," doplnil Badida.

Slovnaft za posledné mesiace spracoval rôzne alternatívne druhy ropy a pri procese sa objavilo viacero komplikácií. "Objavili sa napríklad už pri preprave, pri nákupe alebo pri samotnom spracovaní," priblížila Novotná.

Rafinéria aktuálne spracováva približne 30 percent alternatívnych druhov ropy. Pre ich väčší podiel sú nevyhnutné technologické úpravy, ktoré sú naplánované na budúci rok. "Zatiaľ sme spracovali rôzne typy alternatívnych rôp, napríklad z Blízkeho východu, zo severnej Afriky alebo z Kaspickej oblasti. Podľa dostupnosti na trhu plánujeme ešte otestovať aj ropu zo severnej Európy alebo Ameriky," uzavrela Novotná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy