Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prezidentka rokovala s predstaviteľmi samospráv, prisľúbila rokovanie s vládou
Zdielať na

Prezidentka rokovala s predstaviteľmi samospráv, prisľúbila rokovanie s vládou

BRATISLAVA / Predstavitelia Združenia samosprávnych krajov (SK8) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa v utorok 18. júla stretli s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, s ktorou diskutovali o kompenzáciách 108 miliónov eur za zvýšené ceny energií. Samosprávam podľa ich predstaviteľov hrozí, že nebudú mať dostatok prostriedkov na plnenie svojich základných funkcií, prezidentka preto prisľúbila stretnutia s premiérom Ľudovítom Ódorom ešte tento týždeň. Ten v pondelok (17. 7.) vyhlásil, že v súčasnosti nemôže vyplatenie sľúbenej kompenzácie potvrdiť.

​Predseda SK8 Jozef Viskupič uviedol, že prezidentka snahám samospráv rozumie. Od stretnutia s premiérom podľa neho očakávajú, že sa v skrátenom legislatívnom konaní kompenzácie schvália. Spomínaný balík peňazí podľa Viskupiča nie je balík, ktorý by samosprávy žiadali navyše. "Môžem konštatovať, že dnešné rokovanie v prezidentskom paláci z pohľadu samosprávy bolo úspešné a našli sme v prezidentke človeka, ktorý sa našich záujmov zastal a vytvorí priestor na rokovanie s vládou," dodal.

​Predseda ZMOS Jozef Božik priblížil, že po urgovaní poslancov Národnej rady (NR) SR prišla odpoveď, že sa v piatok (21. 7.) bude konať mimoriadna schôdza čo sa týka samospráv, no nevedia, či bude úspešná. "Nemôže sa donekonečna stávať, ako sa stávalo posledné tri roky, že politici prijímali rozhodnutia, ktoré nakoniec hradila samospráva z peňazí, ktoré sú určené pre občanov a pre naše služby, ktoré občanom poskytujeme," uviedol Božik.

Podpredseda komory miest ZMOS Martin Chren uviedol, že neprijímajú argumentáciu, že je potrebné zohľadniť dosah iných opatrení na rozpočet. "Tu ide o prisľúb, ktorý nám dala predošlá vláda, a ktorý nám dal už aj nový premiér. Samosprávy čelili dosahom vlády a parlamentu posledné tri roky a nikto sa nás na rozpočet nepýtal," uzavrel Chren.

Tlačová beseda zástupcov samospráv po stretnutí s prezidentkou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy