Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Horúčavy priniesli nový fenomén - hladujúce včely
Zdielať na

Horúčavy priniesli nový fenomén - hladujúce včely

OKRUŽNÁ (OKR. PREŠOV) / Suchá a vysoké teploty už od skorého rána priamo ohrozujú včely. Nektár v kvetoch vyschýna a včely doslova hladujú. Kým doteraz ich prikrmovali cukrom a vodou v druhej polovici augusta, mnohí už musia teraz.

"Za 38 rokov sa mi nestalo toto, čo toho roku," opísal včelár Myron Nemčík. Jeho včelín pochádza z roku 1946, takže má 77 rokov. Pán Myron ho zdedil po svojom otcovi. No to, čo sa udialo tento rok, si nepamätá. Aj po minulé roky včely prikrmoval, ale až v polovici augusta. Prvé stáčanie medu už má za sebou. Keď prišiel na druhé, už nemal čo stáčať. Včely, aby nezahynuli, zjedli to, čo naznášali. "Rýchlo som utekal do obchodu a kúpil som 150 kilogramov cukru," uviedol pán Myron.

Takúto situáciu už u nejedného včelára zachytil aj Jozef Magáč, ktorý je asistentom veterinára pre včelstvá. Z viacerých kútov dostáva od včelárov informácie, že ich včely hladujú. Príčinou je v prvom rade aktuálne počasie"Tým, že je veľké sucho, nektár vo všetkých rastlinách vysychá," vysvetlil pán Magáč.

Niektorí včelári, ktorí svoje včelstvá majú pri rôznych poľnohospodárskych plodinách, zatiaľ problémy nepociťujú, no nie každý má rád napríklad repkový med. Med po dokrmovaní už podľa skúseného včelára nie je medom. Pán Myron ho už vtedy ani nestáča. Cukor pre hladujúce včely je už len akousi prvou pomocou. Už teraz je preto jasné, že tohtoročného medu veľa nebude. A to, čo bude, za to spotrebitelia zaplatia viac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy