Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Oddelenia bez klím. Ako zvládajú horúčavy pacienti v nemocniciach?
Zdielať na

Oddelenia bez klím. Ako zvládajú horúčavy pacienti v nemocniciach?

BRATISLAVA / Mnohí pacienti v nemocniciach aktuálne bojujú nielen s ochoreniami, ale aj s vysokými teplotami na izbách. Mnohé slovenské nemocnice totiž nie sú technicky vybavené tak, aby dokázali čeliť takým horúčavám, aké tu máme v týchto dňoch, a tak tridsať stupňov na izbe nie je ničím výnimočným.

​V novozámockej nemocnici majú do stredy zamestnanci od pol druhej riaditeľské voľno. Zostávajú tu tí, ktorí práve slúžia. Dôvodom je druhý stupeň výstrahy pred teplom, ktorú vydali pre juh meteorológovia.

"To je monoblokový typ nemocnice, a čím vyššie poschodie, my sme na 11-tom poschodí, tým je teplejšie," povedal Marián Karvaj, primár kliniky vnútorného lekárstva FNsP v Nových Zámkoch. Teplota na poludnie v izbách i na chodbách bola 29 stupňov Celzia.

"V doobedných hodinách vetráme a v poobedných zas zacláňame okná, aby sme to urobili aspoň ako tak znesiteľné pre pacientov aj pre nás," vyjadrila sa primárka dermatovenerologickej kliniky Erika Baloghová. "Aj sa snažím byť ovievaná, ale tá klimatizácia je všade, už by sa patrilo, aby ju aj tu spravili," myslí si pacientka Mária. "Na každej izbe by to bolo príliš drahé, aj aby to tá elektrika utiahla," dodal primár Marián Karvaj. "Je tu obrovské teplo, až neznesiteľné, a v noci takisto. To sa nevychladí človek. Do nitky je mokrý," doplnil pacient Tibor.

Na internej klinike majú klimatizovanú len koronárnu jednotku, ale neurochirurgovia majú chladené celé oddelenie. "My máme klímy na každej izbe. Je to dôležité, zvýšená teplota robí problémy pri hojení rany," informoval Jevgenij Teroshkin z neurologickej kliniky FNsP v Nových Zámkoch.

Zo šiestich budov KN nemocnice, v ktorých sú oddelenia s ležiacimi pacientmi, je polovica klimatizovaná alebo chladená vzduchotechnikou.

"Klímu zapíname ráno, aby sme to trošku ochladili, a potom môžeme vypnúť, lebo tie múry to udržia. Tak to dokáže udržať tých prijateľných 22 až 23 stupňov," avizoval riaditeľ nemocnice Agel Komárno Miroslav Jaška. Hrubé múry starých budov chránia pred teplom zvonka, kým sa neprehrejú.

V dobe, kedy klimatizáciu má každý jeden väčší obchod, stále nie sú bežnou súčasťou nemocníc. Aj v univerzitnej nemocnici v Bratislave sú niektoré priestory klimatizované. V tých, v ktorých sa iba vetrá, zaťahujú sa žalúzie či používajú ventilátory, býva ale horúco. Každopádne na verejne dostupných chodbách oddelení v Ružinove sme bežným teplomerom okolo obeda namerali teplotu na vyšších poschodiach od 29 do 31 stupňov. Využívajú mobilné klímy, potrebovali by ich ale viac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy