Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ako predísť búrkam? Riešenia nám prezradil Mário Šperker, lovec búrok
Zdielať na

Ako predísť búrkam? Riešenia nám prezradil Mário Šperker, lovec búrok

BRATISLAVA / Včera búrky a blesky, dnes búrky a blesky a po víkende to tu máme opäť. Ocitnúť sa v tomto období najmä popoludní niekde na horách v lese, alebo v doline pri vode, môže byť nebezpečné. Na Slovensku zasiahne blesk každý rok niekoľkých ľudí a preto by sme toto nebezpečenstvo nemali podceňovať. O tom, ako nešťastiu predísť, sme sa rozprávali so známym lovcom búrok.

Schovať sa pod takýto strom pred hromobitím, je asi ten najhorší nápad. Blesky si zvyčajne nájdu mohutný strom, ktorý zasiahnu a ak sme pri ňom, šancu na prežitie máme minimálnu. "Keď je to pri nás, je to extrém, môže to byť aj ďalej a strom exploduje a padne na nás," uviedol Mário Šperker, lovec búrok. Nebezpečný je aj silný vietor, ktorý búrku sprevádza, keďže láme konáre. "Stačí, keď z 10-15 metrov 50-kilový konár padne niekomu na hlavu, tak ho zabije," objasnil Šperker.

Les je nebezpečný, ale rovnako aj lúka, kde sa stávame pre blesky živým terčom. Ak už nemáme inú možnosť, najlepším riešením je čupnúť si do trávy na lúke v blízkosti lesa vo vzdialenosti výšky stromov. "Keby buchlo do krajného stromu, aby nepadol na nás, najlepšie je nájsť si nejaké suché miesto, čupnúť si a najlepšie na ruksak," doplnil Šperker. Ukryť sa pod nejakým skalným previsom môže byť bezpečné, ale nesmie tadiaľ tiecť voda. "Stačí, keď niekoľko metrov od nás buchne, a do skaly blesk, elektrina sa zvedie po tom prúde a nás to zasiahne," dodal Šperker.

Najnebezpečnejšie je počas búrky zostať v jazere, v rieke, alebo aj na kúpalisku. Blesk môže udrieť do vody aj stovky metrov od nás a elektrický výboj nás zasiahne. "V prvom rade odísť z vody preč," ozrejmil Šperker. Najbezpečnejšia je nejaká budova, ale rovnako bezpečné je aj auto s uzatvorenými oknami. "Je ako Farradayova klietka. Pri zásahu je to veľmi nepríjemné a ohlušujúce, ale elektrinu zvedie do zeme," vysvetlil Šperker.

Niekedy sa stáva, že blesk udrie aj z čistého neba nad nami tesne pred búrkou, alebo po nej. "Bola izolovaná búrka 20 km od miesta, kde udrel blesk a trafil cyklistu," povedal Šperker. Ak sa počas búrky presúvame, je dobré robiť krátke kroky rýchlejšie ako dlhé kroky pomaly. V tomto období často vznikajú lokálne búrky a pokiaľ máme v pláne ísť do prírody, je dobré ísť ráno. "Dopoludnia sa vzduch ohrieva, popoludní dosiahne svoje maximum," avizoval Róbert Bertoš, meteorológ TV JOJ.

V okamihu ako sa začnú tvoriť kopovité oblaky, je čas ísť do bezpečia. Vhodné je pozrieť si pred výletom predpoveď počasia. "A sledovať aj vývoj, môžeme sledovať radary," dodal Bertoš. Pretože predpovedať, na ktorom mieste sa lokálna búrka objaví, je takmer nemožné. Meteorológovia vedia len toľko, že v najbližšom období budú na našom území búrky vznikať. "Môžu, ale len ojedinele v druhej polovici týždňa," doplnil na záver Bertoš.

Súvisiace články