Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Povodne občanov spojili i rozdelili
Zdielať na

Povodne občanov spojili i rozdelili

Zdroj: TASR/Denisa Horváthová

Jedni dostali, iní nie. Obyvatelia Jesenského sa rozhádali pre odškodňovanie

Podľa Silvii Garajovej z Komunikačného odboru Kancelárie Ministerstva vnútra SR dostal obvod Rimavská Sobota odškodné vo výške 932.200 eur. Táto suma bola rozdelená pre 2116 ľudí.

Do obvodu Lučenec bolo zaslaných 331.700 eur pre 632 ľudí. V obvode Revúca to bolo 221.900 eur pre 525 obyvateľov. Na celom Slovensku doteraz bolo vyplatených viac ako 13 miliónov eur. Pomoc ľuďom však stále pokračuje.

Peniaze medzi občanmi postihnutými povodňami spôsobujú obrovské konflikty a hádky. Po záplavách v Jesenskom bola medzi obyvateľmi súdržnosť. Spoločne pomáhali pri zachraňovaní postihnutých ulíc Rimavskej a Sobotskej. Vzťahy medzi ľuďmi sa narušili podľa starostu nesystematickým rozdeľovaním financií na odškodnenie.

"Ľudia chodia na obecný úrad a chcú od nás peniaze, pretože niektorí ich za zaplavené obytné domy, pivnicu či garáž dostali a iní nie," povedal starosta, podľa ktorého by sa mali úradníci a kompetentní za odškodňovanie zamyslieť, akým spôsobom financie rozdeľujú, pretože to urobili len podľa rýchlo vytvorenej ankety či štatistiky.

"Peniaze sa rozdávajú bez kritérií. Dostali aj tí, ktorí si ich nezaslúžili a naopak, postihnutí občania zatiaľ nevideli ani cent. Vo väčšine prípadov občania žiadajú financie neoprávnene," potvrdil Mihályi, ktorého trápia aj dve rómske rodiny s desiatimi deťmi.

Tie sa po záplavách ocitli na ulici. Na domoch sa im zrútili podmyté steny. Najprv stanovali pred obecným úradom, napokon im pomohol starosta a dočasne bývajú v bývalej budove školy. Domy rodín však boli v takom stave, že povodne len zrýchlili ich zničenie. "Už pred tromi rokmi som ich varoval, že ak sa nebudú o svoje obydlie starať, zrúti sa im na hlavu. Vôbec do nich neinvestovali aj 20 rokov," vysvetlil starosta a dodal, že za všetko nie je zodpovedný starosta, a to by si mali občania uvedomiť.

Rodina Bariovcov je zo vzniknutej situácie nešťastná a psychicky na dne. Odškodnení zatiaľ neboli a nevedia, kto im pomôže. Boja sa, že ich štyri deti skončia v ústave. V škole si nemôžu variť, nemajú tam vodu a ani elektrinu. Mihályi plánuje katastrofálny stav ich obydlí riešiť s odborníkmi, no Rómovia si ich budú musieť opraviť sami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy