Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Ministerstvo školstva bude mať v názve aj vedu, výskum a šport
Zdielať na

Ministerstvo školstva bude mať v názve aj vedu, výskum a šport

Zdroj: SITA/Michal Burza

Nový štatút ministerstva, ktorý dnes schválila vláda, nadobudne účinnosť 1. júla tohto roka

Pod patronátom ministerstva zostávajú materské školy, základné školy, stredné školy a vysoké školy, školské zariadenia, celoživotné vzdelávanie, veda a technika, štátna starostlivosť o mládež a šport.

Vo všeobecnosti sa nemenia ani jeho úlohy. Novým štatútom sa ruší Štatút Ministerstva školstva SR, ktorý schválila vláda 24. marca 1998. Zlúčenie ministerstiev schválil parlament 20. januára prostredníctvom novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, deň po tom, čo zámer znížiť počet ministerstiev o dve na 12 odobrila vláda.

Na rozdiel od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré zmenilo len názov, väčšie zmeny sa dotknú ďalších rezortov.

Od júla sa zlúči ministerstvo pôdohospodárstva a životného prostredia, po novom sa bude volať ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja. Spojí sa tiež rezort hospodárstva a rezort výstavby, v názve bude mať obe zložky. Vláda od zoštíhlenia očakáva úsporu peňazí, stále úradujúci premiér Robert Fico to odhadol na cca 13,28 mil. eur ročne.

Zámer kritizovala opozícia i ochranári. Pod ministerstvo kultúry prejde kompetencia cestovný ruch, ktorý sa dostane aj do jeho názvu. Ministerstvo vnútra preberie kompetencie územného a stavebného poriadku, čo umožní zrušiť krajské stavebné úrady. Koordinácia využívania finančných prostriedkov z eurofondov po novom prejde na Úrad vlády SR.

Zdielať na

Najčítanejšie správy