Jasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Dovolenku pri mori si nemôže dovoliť každý. Problémom je, že už ani na Slovensku
Zdielať na

Dovolenku pri mori si nemôže dovoliť každý. Problémom je, že už ani na Slovensku

BRATISLAVA / Dovolenku pri mori si nemôže dovoliť každý. Problémom je, že už ani na Slovensku. Ukazujú to dáta štatistického úradu - ceny rastú v každom sektore. Viac peňazí si pripravte na recepciách hotelov a aj pri športových službách. Čo-to naopak ušetríte na ceste. Mladá rodina Burdových má ale tip, ako sa dá na dovolenke ušetriť.

Manželia z Lackoviec sú rodičmi dvoch malých synčekov. Každú dovolenku plánujú tak, aby to bol aktívne strávený čas plný zážitkov. "Kadejaký program od kultúry až po šport, snažíme sa využívať všetky ihriská a kadejaké atrakcie," priblížil Mário Burda, futbalový tréner a otec 2 detí.

Cenovo výhodnejšie je podľa ich skúseností kupovať pobyt aj atrakcie v jednom balíku, ako potom dokupovať postupne. "Pred dvomi týždňami sme boli v Budapešti, kde v centre mesta sme sa najedli tak ako v centre Humenného. To nás tak šokovalo a keď to porovnám v Bratislavou, tak je to dvojnásobne drahšie," uviedol Burda. "Aktuálne si za kaviarne a reštaurácie priplácame takmer 15 percent. Čo sa týka ubytovania v penziónoch alebo hoteloch, tak tie sú drahšie ako vlani o 9 percent. Čo sa týka služieb, ktoré súvisia s rekreáciou alebo so športom, tak tie sú medziročne vyššie o 17 percent. Organizované dovolenkové zájazdy sú o niečo drahšie, cez 10 percent," priblížila analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská.

Lákadlom je najmä dovolenka pri mori. "Dovolenka pri mori je pre všetky európske krajiny, ktoré nemajú more, takou prvou voľbou. My máme ale ambíciu prilákať Slovákov a zahraničných turistov, aby to bola ich druhá alebo tretia voľba," doplnila Lucia Matvija, riaditeľka sekcie podpory cestovného ruchu SLOVAKIA TRAVEL.

Ak budete cestovať na dovolenku autom, tak za benzín zaplatíte o 17 percent menej ako pred rokom a za naftu dokonca až o 23 percent menej. "Snažíme sa na niektoré cesty využívať elektromobil, tam ušetríme. Pri 100 kilometroch stojí domáce nabíjanie 1,5 eur. Snažíme sa šetriť a byť ekologickí," doplnil Burda.

Mnoho rodín na Slovensku ale môže čo i len o týždňovej dovolenke raz do roka doslova len snívať. "Pre rodiny s deťmi je jednoduchá dovolenka na Slovensku dosť drahá a nie pre každého prístupná," uviedol Burda. V minulom roku to uvádzala každá tretia domácnosť na Slovensku. Dlhodobo ide o najčastejšie uvádzaný nedostatok.

"Údaje v regiónoch Slovenska sa zásadne líšia. Zatiaľ čo v Bratislavskom kraji je týždňová dovolenka problém len pre 19 percent domácností, v Banskobystrickom kraji a dvoch krajoch východného Slovenska je to od 39 do 44 percent domácností," informovala hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy