Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Budeme mať na Slovensku pacientskeho ombudsmana?
Zdielať na

Budeme mať na Slovensku pacientskeho ombudsmana?

BRATISLAVA / Potrebuje Slovensko ďalšieho ombudsmana? Po verejnom ochrancovi práv, komisárovi pre deti a komisárke pre osoby so zdravotným postihnutím by mal pribudnúť aj akýsi pacientsky ombudsman. Napriek veľkej zhode naprieč politickým spektrom sa však ozýva aj kritika.

Asociácia na ochranu práv pacientov by po novom mala byť financované zo štátnej kasy. Ak zákon prejde, získala by tak ročne až 600-tisíc eur, nie všetkým sa to ale pozdáva. Proti je komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Hovorí, že voči iným združeniam, ktoré pomáhajú pacientom, je to diskriminačné. Navyše, AOPP podľa nej nemá reálne právomoci a tak podnety môžu napokon skončiť na úradoch, ktoré fungujú už dnes. "Občianske združenie si nemôžu pýtať zdravotnú dokumentáciu, ani stanoviská orgánov verejnej správy, čiže ani vecne to nemôže prešetriť," uviedla Zuzana Stavrovská. "My sme tá strešná organizácia, obhajujeme práva pacientov, na to aby sme mohli to množstvo úloh plniť, potrebujeme materiálne aj personálne zabezpečenie," vysvetlila Mária Lévyová, prezidentka AOPP.

Televízia JOJ oslovila viaceré menšie združenia. Myšlienku ako takú podporujú, no tento návrh podľa nich nie je systémový. Obávajú sa napríklad veľkej koncentrácie moci v rukách AOPP aj toho, ako prerozdelí peniaze. Z ministerstva zdravotníctva by mohla dostať 600-tisíc ročne. Podľa Stavrovskej tak vzniká riziko, že s ním nepôjde do konfliktu. "Ak má konať v tých podnetoch aj proti ministerstvu zdravotníctva, nemôžeme povedať, že je nezávislé," dodala Stavrovská. Lévyová odporuje, že je to presne naopak a konečne im nikto nebude vyčítať, kto ich platí. "Ak budeme presadzovať či je to adekvátna liečba, alebo iné záujmy pacienta, my nemôžeme byť obviňovaní, že sme lobisti tej, alebo tej skupiny," vyjadrila sa Lévyová.

Zákon má podporu naprieč politickým spektrom

Jediné riziko, že by neprešiel, je chaos v parlamente. "Je v záujem pacientov podporovať kohokoľvek, kto má záujem postaviť sa na ich stranu, hájiť ich záujmy a pomáhať im s riešením právnych záležitostí," vyjadril sa poslanec Marek Krajčí (OľaNO). "Hľadal by som to pozitívne a nie negatívne, lebo nič negatívne tam nie je," uviedol Richard Raši (Hlas-SD). "Možno by im stačilo 200-tisíc na začiatok," dodala poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy