Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ministerstvo zdravotníctva a župy sa stále nedohodli v otázke ambulantných pohotovostí
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva a župy sa stále nedohodli v otázke ambulantných pohotovostí

BRATISLAVA / Ani po utorkovom (27. 6.) rokovaní na ministerstve zdravotníctva župy nedospeli k zhode s ministrom pri pláne postupnej redukcie ambulantných pohotovostných služieb (APS) pre deti. Isté je len to, že nájsť zhodu v tom, aby sa riešil nedostatok pediatrov a aby boli spokojní aj rodičia detí, bude zrejme nemožné. Podľa ministerstva je totiž plán dobrý v tom, že časť APS sa presunie k nemocniciam, kde budú služby komplexné. Aj keď to budú mať niektorí rodičia o čosi ďalej.

V okrese Medzilaborce žije celkovo zhruba dvetisíc detí. Ak by tu detskú pohotovosť zrušili, do tej najbližšej by museli cestovať desiatky kilometrov. "Zrušenie detskej pohotovosti je veľký problém, pretože do Humenného je to 42 km a z niektorých obcí v okrese aj 60 km," priblížil Vladislav Višňovský, primátor mesta Medzilaborce. Do zoznamu zoškrtaných detských pohotovostí sa dostala aj poliklinika v Sabinove. Podľa primátora ide o nesystémové riešenie.

 V poliklinike v Námestove sídli jediná detská pohotovosť v okrese a tej hrozí, že ju zrušia. Vedenie polikliniky so zrušením nesúhlasí. Pediatri so službami na pohotovosti nemajú problém. "Naši lekári neodmietajú slúžiť pohotovostné služby," potvrdila Mária Šišková, riaditeľka polikliniky v Námestove.
Ročne sa tu ošetrí v ambulancii cez 5 tisíc detí. Cez chrípkovú sezónu prichádza až 90 detí na ošetrenie denne.

To je len časť argumentov, ktoré v posledných týždňoch dostáva ministerstvo na stôl nielen z terénu, ale aj od zástupcov miest. Napriek tomu sa zdá, že veľa možností, ako zmeniť pripravenú reformu tak, aby rešpektovala aj počet klesajúci pediatrov a požiadavky regiónov, už nezostáva. "Na celom Slovensku je to veľmi zlé, a preto musí ministerstvo tie kroky urobiť. Nie je to populárne. Nie som tu preto, aby som bol populárny, ale aby sme robili racionálne kroky, aby na konci občan cítil, že tá podpora tam je," vyhlásil Michal Palkovič, minister zdravotníctva SR.

"Bolo to búrlivé rokovanie. Vieme, že to nie je ružové. Musíme vnímať aj úlohu žúp a vplyvu obyvateľov, ktorí sa obávajú, že dôjde k zníženiu zdravotnej starostlivosti," uviedla Erika Jurinová, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja. Riešením vraj nebudú ani regióny, kde boli primátori a lekári ochotní slúžiť aj dobrovoľne, aby boli APS zachované.

"Ide o zachovanie zdravotnej starostlivosti o deti aj počas dňa, lebo keď tí starší kolegovia majú popri v práci v ambulancii potom ešte aj slúžiť, tak ako doteraz, tak to nezvládnu," doplnila Elena Prokopová, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast. Pripomienky síce budú vypočuté a čas podať ich majú do 4.júla. V závere ale bude mať posledné slovo aj tak minister.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy