Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Okoličány tvrdí, že družka svedka ho volala na stretnutie
Zdielať na

Okoličány tvrdí, že družka svedka ho volala na stretnutie

žena mu vraj poslala dve sms, v druhej sa ho pýtala, či už niečo vymyslel.

Žena mu vraj v jednej navrhovala stretnutie. V druhej sa pýtala, či už niečo vymyslel.

Text správ čítal zo svojho mobilu, nadiktoval aj číslo, odkiaľ prišli. Ďalší obžalovaný Rudolf O. navrhol, aby družku svedka vypočul k tomu, čo podľa neho hovorí po diskotékach, odkedy sa Róbert G. vrátil z programu ochrany svedkov. Róbert O. vyslovil obavu, že asi ide o nejaké ovplyvňovanie.

Spomínaný hlavný svedok procesu dnes prišiel na súd v sprievode kukláčov, ale pred senátom Špecializovaného trestného súdu pre procesnú prekážku zo strany jedného zo 16 obžalovaných nemohol vypovedať.

Róbert G., ktorý údajne do skupiny patril a v minulosti usvedčoval obžalovaných, bol ešte nedávno chráneným svedkom. Vo februári ho z programu ochrany pre hrubé porušenie podmienok vyradili, o čom na jednom z minulých pojednávaní informoval predseda senátu.

Dnešná prítomnosť kukláčov v blízkosti svedka Róberta G. naznačuje, že teraz mohol dostať krátkodobú ochranu. Keď sa ho na to dnes novinári pýtali, iba mlčal. Na ďalšiu otázku, či teraz zmení alebo nezmení svoju výpoveď, povedal novinárom: „prečo by som mal“.

Na minulý termín pojednávania neprišiel a súd vtedy nemal ani vykázané doručenie jeho predvolania, tak sudca požiadal políciu, aby mu predvolanie na dnešok doručila ona. Róbert G. však aj napriek svojej prítomnosti dnes nemohol vypovedať, senát musel pojednávanie opäť odročiť na 7. septembra. Jeden z obžalovaných Jaroslav J. totiž poslal na súd ospravedlnenie, že je od 14. júna práceneschopný. Na pojednávaní boli osobne len traja obžalovaní, medzi nimi aj Róbert O., viacerí dali súhlas na konanie v ich neprítomnosti.

Proces dnes pokračoval po prerušení z 24. mája, keď nemohol senát pojednávať. Róbert O. a Róbert N. vtedy nemali zvolených obhajcov, ďalší dvaja na súd neprišli a ani nedali súhlas na pojednávanie v ich neprítomnosti. Róbert O. v máji zdôvodňoval senátu, že nového obhajcu si po ukončení dohody o obhajobe s pôvodnou advokátkou do termínu pojednávania nestihol zvoliť, lebo „boli tam menšie problémy, bol som v Prahe – obchodne". Ďalší obžalovaný Róbert N. bol vtedy bez obhajcu, jeho pôvodnú advokátku Katarínu D. trestne stíhajú pre zločin marenia spravodlivosti s obzvlášť priťažujúcou okolnosťou. Podľa prokuratúry totiž chcela nezákonne pomôcť práve svojmu trestne stíhanému klientovi Róbertovi N., údajne ovplyvňovala ďalšieho človeka, aby na seba zobral ozbrojovanie, z ktorého je trestne stíhaný jej klient. Advokátka je od 5. mája vo väzbe a od 14. mája má pozastavený výkon advokácie. Katarína D. v tomto procese obhajovala aj ďalších dvoch obžalovaných, ale u nich obhajoba nie je nutná. Ani Róbert N., ani Róbert O. si v stanovenom čase nového obhajcu nezvolil, tak im ich ustanovil súd.

Najvyšší súd SR vo februári zrušil v tomto prípade rozsudok s dvoma doživotnými a piatimi ďalšími trestami a vrátil prípad Špecializovanému trestnému súdu. Zároveň mu nariadil, aby kauzu opäť spojil, čo už aj urobil. V minulosti kauzu rozdelili na viaceré samostatné konania, keďže niektorí obžalovaní neprišli na pojednávanie. Teraz ich má sedieť na lavici obžalovaných opäť všetkých 16. V zrušenom rozsudku siedmich z nich uznali neprávoplatne vinnými z 19 skutkov, vrátane založenia zločineckej skupiny, vrážd, pokusov o vraždu, ublíženia na zdraví, nedovoleného ozbrojovania, vydierania a úžery. Mediálne je známa najmä vražda údajného konkurenta Jozefa Eštóka, pri ktorej zahynula aj náhodná obeť – mladý muž v neďalekom aute.

Róberta O. prepustili 7. apríla z väzby, v ktorej bol pre údajnú bitku na diskotéke, ale súd ho v tomto prípade oslobodil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy