Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Preferenčné hlasy spôsobili najväčšie zmeny v SaS
Zdielať na

Preferenčné hlasy spôsobili najväčšie zmeny v SaS

Zdroj: TASR/Denisa Horváthová

Zo šiestich ministrov SNS budú sedieť v parlamente len dvaja

Do poslaneckých lavíc zasadnú aj štyria poslanci zo zdanlivo nezvoliteľných miest, a to Igor Matovič, Erika Jurinová, Martin Fecko i Jozef Viskupi. Tí sa z posledných štyroch miest kandidátky dostali na štvrté až siedme miesto. Brány Národnej rady SR sú tak zatiaľ zatvorené pre Kamila Krnáča, Štefana Tomča, Zuzanu Aštaryovú a Jaroslava Suja.

V najväčšej strane budúceho parlamentu Smere-SD, naopak, preferenčné hlasy veľa zmien nespôsobili. "Krúžkovanie" zamiešalo karty iba medzi kandidátmi v prvej desiatke. O jedno miesto si polepšil podpredseda strany Robert Kaliňák, ktorý si so šéfom NR SR Pavlom Paškom vymenil tretie miesto za druhé. Svoju pozíciu si zlepšil o dve miesta aj Ján Počiatek, zo siedmeho postúpil na piate miesto. Voliči posunuli vyššie aj desiatku Smeru Vieru Tomanovú, ktorá si do poslaneckého kresla zasadne z ôsmeho miesta.

Sympatie hlasujúcich nepomohli štyrom členom Mostu-Híd, prekrúžkovanie niektorých kandidátov totiž z parlamentu vyradilo Pétera Vörösa, Editu Pfundtner, Eleméra Jakaba a Árpáda Érseka. Polepšili si však nominanti za OKS na kandidátke Mostu-Híd, Peter Osuský, Ondrej Dostál, František Šebej a Peter Zajac. Z nich bol najväčším skokanom Osuský, ktorý vďaka voličom poskočil zo 43. miesta na 13. Úspech zaznamenal aj József Nagy, z 29. miesta sa dostal na ôsme.

Zmeny nastali aj v tábore SDKÚ-DS, do parlamentu sa tak dostane aj bývalý minister sociálnych vecí a rodiny Ľudovíť Kaník. Ten sa "prekrúžkoval" z 30. na šieste miesto, čím sa stal najväčším skokanom strany. Z NR SR tak vyradil Tibora Tótha. Do prvej päťky sa z druhej desiatky posunula Magdaléna Vášaryová. Úspech u voličov zaznamenala i Jana Dubovcová, ktorá skončila na desiatom mieste, pričom kandidovala na 18. mieste. Týmito zmenami sa posunulo poradie kandidátov na všetkých miestach na kandidátke s výnimkou prvej trojice.

Preferenčné hlasy menili poradie kandidátov aj v KDH. Podpredseda strany Daniel Lipšic tak z pozície dvojky vyradil bývalého predsedu Pavla Hrušovského. Ten klesol na tretie miesto. Sympatie voličov pomohli do parlamentu Radovanovi Procházkovi, ktorý sa posunul z 20. na deviate miesto. Poslancom tak zatiaľ nebude Július Stanko. Vyššie sa tiež posunuli Jana Žitňanská, Ján Hudacký a Andrej Ďurkovský, čím svoje pôvodné pozície stratili Mária Sabolová, Anton Marcinčin, Ivan Uhliarik a Pavol Abrhan.

Najväčším skokanom v najmenšej parlamentnej strane nadchádzajúceho zákonodarného zboru SNS je bývalá hokejová hviezda Československa Vincet Lukáč. Z 20. miesta sa vďaka preferenčným hlasom posunul na ôsme a stane sa tak poslancom. Táto možnosť preto ušla Ivanovi Šaškovi.

Zo zoznamu postupujúcich kandidátov národniarov tiež vyplynulo, že zo šiestich ministrov doterajšej vlády za SNS sa do parlamentu dostanú iba dvaja, a to Ján Mikolaj a Igor Štefanov. Vypadli naopak Ján Chrbet, Jaroslav Izák, Viliam Turský a Marián Janušek.

Najčítanejšie správy