Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Čaputová rozhodnutím nekandidovať zamiešala karty. Zvážim kandidatúru na prezidenta, tvrdí Korčok
Zdielať na

Čaputová rozhodnutím nekandidovať zamiešala karty. Zvážim kandidatúru na prezidenta, tvrdí Korčok

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Zuzana Čaputová svojim rozhodnutím nekandidovať zamiešala politické karty a otvorila priestor aj tým, ktorí sa zdráhali ísť do boja o palác. Ozval sa napríklad bývalý šéf diplomacie Ivan Korčok, ktorý práve kvôli Čaputovej kandidovať odmietal. Teraz hovorí o tom, že v spoločnosti je dopyt po zachovaní vysokej miery dôvery voči úradu prezidenta.

O presných príčinách, prečo prezidentka už nebude kandidovať, sa bude zrejme rozprávať ešte dlho. "Veľa sa hovorilo o útokoch voči osobe, voči jej blízkym, možno to raz zistíme," uviedol Václav Hřích, riaditeľ výskumnej agentúry AKO.

Keďže z boja o prezidentský palác vypadla najobľúbenejšia slovenská politička, otvára sa tým priestor pre ďalších. Do parlamentných volieb zrejme nemôžeme očakávať, že by niekto zo straníckych lídrov verejne hovoril o zámere uchádzať sa o prezidentský úrad. "Možno by to ovplyvnilo výsledok strany vo voľbách," priblížil Hřích.

Odpovede z viacerých politických strán k prezidentským voľbám sú zdržanlivé, no prvé kandidujúce lastovičky sú už na svete. Ani nie 24 hodín od oznámenia prezidentky sa pred kamery postavil muž, o ktorého kandidatúre sa špekuluje už dlhú dobu.

Bývalého šéfa diplomacie si ako Čaputovej nástupcu vie otvorene predstaviť Richard Sulík, s prižmúreným okom aj Boris Kollár. "Naozaj som nepočítal s rozhodnutím prezidentky. Budem zvažovať kandidatúru, potrebujem dosť času, aby som dôsledne zvážil všetky aspekty," uviedol Ivan Korčok, exminister zahraničných vecí SR.

No a keď sa rozhodne, jeho kroky povedú práve za prezidentkou. "Keď budem blízko pri rozhodnutí, určite sa s ňou bude rád rozprávať. Sama prešla zložitým obdobím a vnímam to tak, že sú to osobné dôvody, na ktoré má právo," uzavrel Korčok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy