Polojasno
14°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Horolezkyne uviazli pod štítom. Museli ich zachraňovať
Zdielať na

Horolezkyne uviazli pod štítom. Museli ich zachraňovať

VYSOKÉ TATRY / Dve poľské horolezkyne potrebovali pomoc našich horských záchranárov. Neboli zranené, ale uviazli pod Pyšným štítom. Profesionáli ich dostali z terénu spolu s letkou ministerstva vnútra.

​Poľské horolezkyne pod Pyšným štítom nezvolili správnu zostupovú cestu, a tak sa dostali do ťažko schodného terénu. No pri záchrannej akcii bol najväčší problém s ich lokalizáciou. Obe ženy splývali s prostredím. Medzi skalami ich nemohli záchranári z vrtuľníka hneď nájsť, a tak pár minút pátrali. Súradnice GPS síce horolezkyne poslali, ale nemali na sebe žiadne výrazné čí reflexné oblečenie.

​"Neukazovali žiadne znamenia, že potrebujú pomoc. Ten človek navyše splýva, keď na sebe nemá nič výrazné," uviedol vedúci záchrany, HZS Vysoké Tatry, Marek Černý. Akcia našťastie skončila úspešne.

Počasie prialo, a tak pomocou žeriavu pripevnenom na vrtuľníku dostali profesionáli obe zablúdené dole. Či už skúseným horolezcom, aleno obyčajným turistom horskí záchranári odporúčajú mať so sebou aj niečo výrazné či reflexné. V prípade núdze to pomôže pri lokalizácii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy