Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Rodový stereotyp aj v politike. Zastúpenie žien v parlamente je stále nízke
Zdielať na

Rodový stereotyp aj v politike. Zastúpenie žien v parlamente je stále nízke

BRATISLAVA / Ani aktuálne kandidátne listiny politických strán do predčasných parlamentných volieb neprinesú veľkú zmenu. V porovnaní s priemerom únie je do politiky zapojených ešte stále o 20 percent menej žien ako v iných krajinách. Napríklad vo Švédsku či Fínsku už tvoria ženy rovnú polovicu aktívnych politikov. Zoznamy kandidátov na Slovensku sa práve uzatvárajú a politické strany ich musia odovzdať do 2. júla.

​Voľby 2020. V parlamente obsadili ženy iba 32 zo 150 kresiel. "Dá sa teda povedať, že iba každý piaty človek v parlamente je žena, kdežto v bežnej populácii je každý druhý človek žena," povedala Sofia Karina Trommlerová, výskumná pracovníčka pôsobiaca na PriF UK a spoluzakladateľka SAVIA. "V spoločnosti naozaj existuje zhoda, že ženy ťahajú za ten kratší koniec," dodal Martin Slosiarik, sociológ z agentúry Focus.

Súčasne to je pre Slovákov málo dôležitá téma. "Tá intenzita, s ktorou vlastne požadujú vlastné riešenie tohto problému, je relatívne nízka až podpriemerná," opísal situáciu Martin Slosiarik. Vedecká pracovníčka Sofia Trommlerová spolu so sociologičku Oľgou Gyarfášovou zistili, čo je hlavnou príčinou, prečo je žien vo vysokej politike málo. "Je to neochota politických strán dávať ženy na vyššie a zvoliteľné miesta. Ženy v listinách sú, ale až na koncoch kandidátok. Ženy využívajú len na tzv. vyplnenie kandidátnej listiny. To nie sú zvoliteľné miesta," vyjadrila sa Sofia Trommlerová.

Zistili tiež, že voliči strán, ktoré mali viac žien na kandidátke, posúvali ženy krúžkovaním ešte vyššie. V kandidátkach, kde prevládali muži, voliči týchto strán ženy ešte viac znevýhodnili.

"Hlavne medzi novými stranami posúvalo voličstvo ženy vyššie," ohradila sa Trommlerová. Pritom v komunálnej politike je žien oveľa viac. To sú hlavné bariéry, prečo je ženských hlasov vo vysokej politike výrazne menej. "Je tam rodový stereotyp. Ženy sú pre nich matky, tie, ktoré sa starajú o rodinný krb, o domácnosť," dodal Martin Slosiarik.

"Ženy političky nie sú všeobecne hodnotené za prácu, akú odvádzajú, či za odbornosť v obore, ale za výzor či krásu," komentovala Sofia Trommlerová. Niektoré krajiny v minulosti pristúpili aj k nepopulárnym kvótam, aktuálne sa tam nad možnosťou, že ministerkou obrany môže byť žena, nik nepozastaví. Reálnu zmenu by u nás ale mohli priniesť práve politické strany prostredníctvom svojich kandidátnych listín. "To znamená, že ak je to možné, budem na kandidátke striedať mužov i ženy, aby mali relatívne rovnaké zastúpenie. To môže zmeniť aj nálady v spoločnosti," zakončil Martin Slosiarik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy