Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Aj takto vyzerá cesta vlakom po Slovensku v 21. storočí. Pani si musí pomáhať stoličkou
Zdielať na

Aj takto vyzerá cesta vlakom po Slovensku v 21. storočí. Pani si musí pomáhať stoličkou

HENCOVCE / So stoličkou do vlaku. Takto musí cestovať dôchodkyňa z dediny pri Vranove nad Topľou. Odporúčala jej to sprievodkyňa po tom, ako bez cudzej pomoci nedokázala nastúpiť do vlaku. V obci, v ktorej žije, majú také nízke nástupište, že to bez pomoci - čiže bez stoličky, skutočne nedokáže. A preto si 70-ročná pani za 8 eur naozaj kúpila detskú stoličku. Železnice Slovenskej republiky sa k tejto téme vyjadrili svojsky. Vraj neevidujú žiadnu písomnú ani ústnu sťažnosť.

"Vybrala som sa na železničnú stanicu v Hencovciach," povedala pani Mária Mrvová, 70-ročná seniorka. S detskou stoličkou v ruke smerom na stanicu. Po skúseností z nastupovania z minulosti, keď museli pomáhať hoci vitálne ale seniorke spolucestujúci sa na radu sprievodkyne poistila. Pre prípad, že by na stanici nikto iný nebol. "No pani, už nič iné neostáva len stolička a ja som na ňu pozrela a povedala: "To kde žijeme?," dodala Mrvová.

Aj takto vyzerá cestovanie vlakom po Slovensku v 21. storočí. Napríklad v Hencovciach sa bez detskej stoličky do vlaku v istom veku ani nedostanete. "Tento problém sa musí vyriešiť, lebo veď tu sú seniori," doplnila Mrvová. 

Staré lokálky mali podľa pani Márie schodíky, teraz musí vyskočiť vyše 60 centimetrov. V jej veku i keď je čiperná, je to už veľký problém. Pritom už na susednej stanici vo vedľajšom Nižnom Hrabovci je to v poriadku. No v Hencovciach musíte vymyslieť aj to ako po nastúpení dostať do vlaku aj stoličku. "Mám tu opasok, zaviažem na šijú a tak vytiahnuť a musím ľahnúť. A keď v taške nákup mám, tak ja neviem čo mám robiť," priblížila Mrvová. "Momentálne nie je v pláne rekonštrukcia nástupíšť na zastávke Hencovce, ide o sypané nástupištia v oblúku s prevýšením 100 mm. Po zhodnotení technického stavu nástupíšť naplánujeme v rámci bežnej údržby ich opravu," uviedla Ria Feik Achbergerová, hovorkyňa ŽSR.

Nastupovanie do vlaku v Hencovciach zdá sa nie je jediné z minulého storočia. Táto vykosená poľná cestička je prístupovou cestou k vlakovej stanici. "Ďakujeme za upozornenie a nech sa cestujúci neboja osloviť výpravcu alebo zamestnancov v dopravnej kancelárií a adresovať im svoje postrehy na zlepšenie," dodala Feik Achbergerová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy