Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rýdzi poklad z Liptova – bryndza: Liptáci začali boj o nadobudnutie známky
Zdielať na

Rýdzi poklad z Liptova – bryndza: Liptáci začali boj o nadobudnutie známky

LIPTOV / Liptáci začali boj o znovunadobudnutie ochrannej známky pre Liptovskú bryndzu. Zháňajú preto všetky dostupné historické dokumenty. Tento rýdzi produkt Liptova, plný prospešných látok a baktérií, vozili v minulosti z Liptova ako poklad na pltiach do Budapešti alebo do Viedne na cisársky dvor. Nepasterizovaná liptovská bryndza sa vždy vyrábala z ovčieho syra a ochrannú známku mala od roku 1967 až do roku 2004.

Ovce sa pasú na pasienkoch medzi Vysokými a Nízkymi Tatrami a Malou a Veľkou Fatrou. Na tomto území sa rozprestiera Liptov. V podhorských oblastiach Liptova spásajú aj byliny. Aj preto ich mlieko obsahuje veľa zdraviu prospešných látok. "V jednom grame Liptovskej bryndze sa nachádza miliarda prospešných baktérii, ktoré sú pre človeka významnou zložkou," uviedol predseda občianskeho združenia Bačova cesta Ľudovít Urbanovský.

Prvú slovenskú továreň na výrobu bryndze na území vtedajšieho Slovenska založili v roku 1850 v Ružomberku"Všetky ovčiarske výrobky boli dostupné všetkým ľuďom, v medzivojnovom období sa chovalo 3 milióny oviec, dnes ledva 450-tisíc," dodal Urbanovský.

Liptovská bryndza bola z nepasterizovaného ovčieho mlieka a ochrannú známku mala od roku 1967. "Liptovská bryndza bola v každej mliekarni, bola geletka a ľudia si mohli kúpiť od 10 dkg, pol kg, akékoľvek množstvo. Liptovská bryndza bola vymazaná z registra v 2004 a je to v štádiu zisťovania," doplnil Urbanovský.

Odvtedy už na pultoch predajní ste nenašli bryndzu s názvom Liptovská bryndza. Tradičnú bryndzu si môžete kúpiť väčšinou len na salašoch. "Nakoľko je veľký záujem od spotrebiteľov, viac ako 60 % našej produkcie sa vyrába 100-percentná ovčia bryndza," priblížil Miroslav Glemba, predseda SPDP Lúžňan.

Z ovčieho mlieka vyrobia bochníky syra. Po 7 dňoch zrenia melú ovčí syr a potom spracujú na bryndzu. "Vďaka pánovi Makovickému Liptovská bryndza bola známa v celej Európe," dodal na záver Urbanovský. A tento cveng chcú obnoviť aj teraz získaním chráneného označenia Liptovská bryndza.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy