Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Chystáte sa autom do zahraničia? Za čo vás môžu pokutovať?
Zdielať na

Chystáte sa autom do zahraničia? Za čo vás môžu pokutovať?

BRATISLAVA / Pokuty môžu počas cesty na dovolenku výrazne narušiť váš rozpočet. Za viaceré priestupky totiž v iných štátoch hrozia vyššie sankcie ako u nás.

Keďže najviac Slovákov sa vlastným autom presúva na Jadran, pozreli sme sa na to, aké pravidlá platia v jednotlivých štátoch, cez ktoré sa presúvate do Chorvátska. Začali sme palubnými kamerami. "Napríklad v Rakúsku je to tak, že na zábere z kamery nesmie byť vidno ŠPZ, ani tvár vodiča. Je to veľmi prísne kontrolované, pokuta za neoprávnené použitie autokamery môže dosahovať až 5 300 eur," vysvetlil Viliam Brtáň (Stellacentrum.sk). Podobne je to i v Maďarsku či Nemecku. A pozornosť zbystrite aj ak používate aplikácie, ktoré upozorňujú na policajné hliadky či radary. "V Nemecku využívajte hlavne navigácie, ktoré sú pevne namontované vo vozidle," upozornil Brtáň.

Oplatí sa takisto strážiť si hĺbku dezénu, ktorá je vo všetkých okolitých krajinách minimálne 1,6 milimetra. Zaujímavosťou je napríklad i povinná výbava vozidla. V Poľsku je povinnosťou mať napríklad i hasiaci prístroj. Vo väčšine okolitých štátoch platí nulová tolerancia alkoholu za volantom. Nájdu sa ale aj výnimky. "Na Slovensku a v Maďarsku je nulová tolerancia, ale v Rakúsku, Slovinsku a Chorvátsku je tolerancia pol promile, ale pozor profesionálni vodiči, takisto vodiči ktorý majú krátko vodičský preukaz takisto mladí vodiči tak tí majú nulovú toleranciu," priblížil Ľuboš Kasala zo Zelenej vlny. 

A čo v prípade ak v Chorvátsku napríklad prídete o evidenčné číslo auta alebo vodičský preukaz? "V takýchto prípadoch odporúčané občanom vyžiadať si kontakt na políciu teda príslušné oddelenie, ktoré bude predmetnú vec riešiť. V prípade blokovej pokuty naozaj odporúčame občanom vyžiadať si potvrdenie o platbe," vysvetlil hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Matúš Dávid. Od prvého júla minulého roka je v Chorvátsku možné pokuty platiť iba platobnou kartou. V prípade straty občianskeho preukazu alebo cestovného pasu v zahraničí rezort diplomacie odporúča navštíviť naše veľvyslanectvo, kde je možné požiadať o vystavenie náhradného cestovného dokladu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy