Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ochranári začali riešiť problém nadrogovaných labutí. Odviezli ich na odvykačku
Zdielať na

Ochranári začali riešiť problém nadrogovaných labutí. Odviezli ich na odvykačku

PATINCE / Z makového poľa pri Patinciach dnes ochranári odviezli na detoxikáciu 59 labutí. Ďalšie budú odvezené v najbližších dňoch. Až dnes dostali povolenie na tento spôsob pomoci farmárovi aj labutiam. Tie sa od februára nepohli z poľa, kde objavili rastliny maku, ktoré im zachutili a zároveň aj škodili. Po výdatnom spásaní už nedokázali odletieť.

Dezorientované labute sa ešte aj po 4 mesiacoch motkajú po poli. Na tomto mieste mal rásť mak siaty, avšak po tom, ako ho vyzobali, rastie tu už len ten divý. "Konzumáciou maku mali tráviace problémy a mali pomerne intenzívnu hnačku," priblížil Jozef Lengyel, Štátna ochrana prírody.

Chránené labute, ktoré od februára okupujú makové pole pri Patinciach stihli spásť 5 hektárov makových rastlín plných alkaloidov. Majiteľ má 10-tisícovú škodu, žiadna z inštitúcii mu ju nepreplatí. Labute nie sú na zozname chránených živočíchov spôsobujúcich škodu na úrode. "Z našej strany bola lokalita monitorovaná, jednak je zakázané plašenie a jednak manipulácia a odvoz živých jedincov," dodal Lengyel. "Určite neodleteli, nedokázali odletieť bohužiaľ, tak by sme tu nemuseli riešiť ich záchranu," uviedol Bálint Pém, pestovateľ maku v Patinciach. 

Kompetentní sa na pole prišli pozrieť až dnes. Ochranári síce niekoľko desiatok vzali na detoxikáciu už v minulosti na vlastné náklady, ale povolenie na ich kompletný odchyt prišiel až dnes. "Nie sú ťažké, lebo oni boli peknejšie vychované, keby nebol ten mak, to jak drogisti, ópium," poznamenal Vojtech Virág, dobrovoľník.

Schované vo vysokom poraste maku dnes postupne putovali do prívesu a potom sa odvážali. "Úplne majú niektoré vonku aj hrudnú kosť, stále tá istá strava, stále hnačka, a tým pádom telesná hmotnosť ubúda, s týmto nikto nerátal, že toto sa stane," ozrejmil Ján Bogár, externý spolupracovník Štátnej ochrany prírody. "Bežné postupy zlyhali, čiže ten proces, bol predpoklad, ako za normálnych okolností, že aj odletia," uviedol stanovisko Radovan Michalka, riaditeľ správy CHKO Dunajské Luhy.

Labute, ktoré boli v lepšej kondícii, mnohé z nich boli krúžkované krúžkom z Maďarska, sa dostávajú o 15 km ďalej, na ďalší úsek zavlažovacieho kanála. "Čo sú choré, apatické, pôjdu do Marcelovej, do chovnej stanice," dodal Michalka.

Tam ich čaká približne 2 a pol týždňová regenerácia – so stravou, ktorá im prináleží. "A ešte obilninové zrnká zošrotované, to sa pridáva tiež do vody, tým sa pretrávi celý tráviaci systém a sa vyčistí, to máme odskúšané," doplnil Bogár. "Je to ojedinelý prípad na Slovensku, takže ťažko to hodnotiť, do budúcna snáď budeme múdrejší a flexibilnejšie zareagujeme," dodal na záver Michalka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy