Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Rezort zdravotníctva plánuje zmeny vo fungovaní pohotovostí
Zdielať na

Rezort zdravotníctva plánuje zmeny vo fungovaní pohotovostí

ORAVA/BRATISLAVA / Rodičia z okresu Námestovo možno už od septembra prídu o vlastnú detskú pohotovosť v okrese a dochádzať za ňou budú do o 15 kilometrov vzdialenej Trstenej. Nespokojní rodičia vysvetľujú, že ide o okres, kde je viac než 18-tisíc detí. Je to jediný okres, v ktorom demografická krivka rastie a oni pritom nemajú ani urgent. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že rokovania sa ešte neskončili a pri zlučovaní pohotovostí a skracovaní ordinačných hodín vychádzajú z presných analýz.

V tejto poliklinike sídli jediná detská pohotovosť v okrese Námestovo a tej hrozí, že ju zrušia. Vedenie polikliniky so zrušením nesúhlasí. Pediatri so službami na pohotovosti nemajú problém. "Ja sa nebránim pohotovostným službám," povedal Dárius Slovík, pediater. "Naši lekári neodmietajú slúžiť pohotovostné služby. Ročne sa tu ošetrí v ambulancii cez 5 tisíc detí. Cez chrípkovú sezónu prichádza až 90 detí na ošetrenie denne," uviedla Mária Šišková, riaditeľka polikliniky v Námestove. "Stále nechápeme, že veci ktoré fungujú sa idú rušiť, sme sa rozhodli ako poslanci za obvod Námestove, že od zajtra spúšťame petíciu," poznamenal Igor Janckulík, poslanec VÚC v Žiline. 

Už iba dojazd niektorých rodičov s chorými deťmi do Námestova je problém. Napríklad z takej obce Novoť je to takmer 30 km. "Do Námestova mám 27 km a som z Oravského Veselého," povedala mamička. A to nie je všetko. Ak by zrušili námestovskú pohotovosť, rodičia s chorými deťmi by museli ísť ďalších 15 km do iného okresu do Trstenej.

Vzdialenosť z Námestova do Trstenej do tejto nemocnice je približne 15 km. "Jasné, že by nám chýbala pohotovosť je to strašne ďaleko a keď sa s dieťaťom niečo robí, 15 km je 15 km, niekedy stačí aj desať minút," priblížila mamička. Navyše by cestovali aj po hlavnom medzinárodnom ťahu do Poľska. "Niekto povie, že z Námestova je to 15 km, ale z Námestova niekedy to trvá večnosť, detský pacient je iný pacient citlivejší, tu je aj 7 mesiacov sneh a stačí, a by sa jeden kamión skrížil a cesta je zablokovaná," ozrejmil Marián Tholt, riaditeľ HNsP v Trstenej. 

Niektorí pediatri navrhujú financovať pohotovosti cez obce. "Starostovia sa vieme zomknúť, aby sme v tejto veci pomohli, ale voči iným okresoch, kde tá starostlivosť je zachovaná by tá spravodlivosť nebola," povedal Dušan Jendrašík, starosta Novote. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy