Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zdravotník sa nevhodne zachoval k pacientovi. Ťahal ho po dlážke, kým pacient plakal
Zdielať na

Zdravotník sa nevhodne zachoval k pacientovi. Ťahal ho po dlážke, kým pacient plakal

KOŠICE/BRATISLAVA / Internetom sa začalo šíriť šokujúce video z Košického centrálneho príjmu. Je na ňom pracovník nemocnice ťahajúci po zemi muža, ktorý tam sedel a plakal. Z nemocnice ho takýmto spôsobom vyviedol von. Nemocnica nariadila preškolenie personálu.

Video z centrálneho príjmu Košickej nemocnice zachytáva muža v šiltovke, ktorý sedí na zemi a vedľa seba má pohodené barle. Na zemi sa triasol a plakal. Následne k nemu prišiel pracovník nemocnice a povedal mu, že mu pomôže von. No spôsob akým mu pomohol, nie je na nemocnicu úplne bežný. Zamestnanec muža chytil za ruku a ťahal ho po zemi smerom von z nemocnice. Ten pri tom za sebou ťahá igelitku.

Potom prišiel ďalší zamestnanec, ktorý od ostatných pacientov v hale zisťoval, čo sa stalo. K incidentu došlo v centrálnom príjme v košickej nemocnici na triede SNP. Správanie zdravotníka vedenie nemocnice odcudzuje. "Takýto prístup k človeku, ktorý už z akýchkoľvek pohnútok vyhľadá zdravotnícke zariadenie a potrebuje našu pomoc je neprípustné. Ospravedlňujeme sa aj pacientom, ktorí boli svedkami tohto incidentu," uviedla Monika Krišková, hovorkyňa UNLP Košice.

Rezort zdravotníctva považuje za neprípustné akékoľvek nevhodné a neohľaduplné správanie zdravotníckeho pracovníka voči pacientovi, ktorý prišiel do zdravotníckeho zariadenia vyhľadať pomoc. "Uvedený prípad by mal jednoznačne obratom prešetriť nadriadený zamestnanca," poznamenala Monika Hudecová, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. 

Zdravotníci na urgentných príjmoch sa často stretávajú aj s neprispôsobivými občanmi, asociálmi, či dokonca podguráženými pacientmi. Povinnosťou zdravotníka je však zvládnuť každú situáciu profesionálne. "Rezort zdravotníctva považuje za neprípustné akékoľvek nevhodné a neohľaduplné správanie zdravotníckeho pracovníka voči pacientovi, ktorý prišiel do zdravotníckeho zariadenia vyhľadať pomoc. Nemocnica podľa našich informácií začala takéto individuálne zlyhanie zdravotníka okamžite riešiť. Zdravotnícky pracovník sa má správať v súlade s etickým kódexom. Podľa neho je poslaním zdravotníckeho pracovníka vykonávať toto povolanie svedomito, statočne, s hlbokým ľudským vzťahom k človeku, v súlade s právnymi predpismi, s dostupnými poznatkami lekárskych vied a biomedicínskymi vedami a s prihliadnutím na technické a vecné vybavenie zdravotníckeho zariadenia, v ktorom poskytuje zdravotnú starostlivosť," uviedlo stanovisko rezort zdravotníctva.

Ako odpoveď na tento nezmyselný incident nariadila nemocnica preškolenie svojho personálu z etického kódexu na oboch urgentných príjmoch. Voči zamestnancovi z videa bude vyvodená zodpovednosť. Podľa kódexu je poslaním zdravotníkov vykonávať prácu svedomito, statočne a s hlbokým ľudským vzťahom k človeku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy