Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Život ako pred vojnou: Na turnaji privítali aj mužstvá z Ukrajiny
Zdielať na

Život ako pred vojnou: Na turnaji privítali aj mužstvá z Ukrajiny

VRANOV NAD TOPĽOU / Medzinárodnému futbalovému zápasu predchádzal zápas byrokratický. Na turnaj do Vranova nad Topľou prišli aj mladí futbalisti z Ukrajiny. V Užhorode je síce situácia pokojnejšia ako napríklad v Kyjeve, no aj tam zažívajú sirény oznamujúce poplach. Napriek neľahkej situácii sa snažia žiť tak ako predtým.

Na turnaji sa zúča​stnili až 3 ukrajinské mužstvá v kategórií U11. Deti z ukrajinského Užhorodu nastúpili v zápasoch proti žiakom slovenských škôl. Hostiteľom bola Základná škola Lúčna vo Vranove nad Topľou. I keď Užhorod je blízko za hranicou, dostať deti na takýto zápas je nielen pre trénerov zápasom s byrokraciou. "Problémom je, že chlapci teraz nemôžu ísť tak ľahko za hranice Ukrajiny, musím vybavovať papiere," vyjadril sa tréner ukrajinských futbalistov Oleksander Pokosh.

Najväčšie problémy prichádzajú najmä pri čakacích dobách pre povolenia na hraniciach

"Pokiaľ by nepomohol priateľ školy, pán Stanislav Obický, ktorý je honorárnym konzulom Ukrajiny na Slovensku, tak tento turnaj by sa neuskutočnil," odpovedala riaditeľka ZŠ Lúčna Vranov nad Topľou Blažena Matisová.

Aj napriek neľahkej situácii sa snažia žiť životy, aké žili predtým

"Normálne chodíme do školy. Keď zaznie varovanie, čo je už pomenej, tak ideme do pivníc," povedal jeden z futbalistov Ukrajiny Daniel Krizh.

Na turnaj prišiel pískať exkluzívne špičkový bývalý medzinárodný rozhodca

Ukrajina bola na istý čas súčasťou jeho futbalového života. "Ja sám som prežil osem rokov v Donecku, boli to krásne časy. Mám tam veľa priateľov a momentálne v mojom penzióne na Slovensku žije asi 15 ľudí z Ukrajiny," vyjadril sa bývalý medzinárodný futbalový rozhodca Ľuboš Micheľ. "Takisto aj tieto deti o tom snívajú. Každý z nich chce byť Messi, Ronaldo a podobne," doplnil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy