Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nový záchranársky systém môže ušetriť minúty na záchranu života
Zdielať na

Nový záchranársky systém môže ušetriť minúty na záchranu života

KOMÁRNO / "Rendes-vous" v prípade záchranárskych posádok nie je o romantike, ale o minútach a sekundách na záchranu ľudského života. Pilotný projekt, ktorý čaká na zákonné schválenie, vo štvrtok, 1. júna, odštartovali záchranári v Komárne.

​"Od dnešného rána 24/7 funguje toto auto v Komárne, je to prvé mesto na Slovensku, ktoré testuje toto auto a o skúsenosti, ktoré nazbierame, sa podelíme aj s ostatnými záchrankami na Slovensku a s Operačným strediskom," uviedol riaditeľ ZZS ZaMED Komárno Matej Polák. Zákon o rendes-vous, záchranárskej dvojposádke v osobnom aute, je v parlamente v poslednom čítaní. Tvorí ju lekár a záchranár, ktorý je aj vodičom. Zákon čaká na schválenie, preto ich zatiaľ sprevádza aj sanitka.

"Keď už toto auto bude v ostrej prevádzke, tak to klasické veľké auto už nebude chodiť, budeme si ho volať len v prípade, že pacienta bude treba odtransportovať do nemocnice," dodal Polák. Záchranári v Komárne testujú elektromobil, ktorý je vybavený dokonca lepšie ako klasická sanitka. Jediné, čo v aute rendes-vous posádky chýba, sú nosidlá.

"Ak zákon prejde tak, ako je schválený, má k dispozícii lieky, ktoré sú naviac, v štandardnej sanitke nie sú, má k dispozícii ultrazvuk. My to máme usporiadané vo všetkých výjazdových osádkach rovnako. Viem, že presne na tomto mieste bude kyslíková maska s rezervoárom a nemusím sa tam ani pozerať," vysvetlil Martin Michalov zo Záchrannej zdravotnej službe ZaMED Komárno. Očakáva sa, že osobné auto bude v mestskej doprave rýchlejšie.

"Tým, že pôjdeme v malom rýchlom aute, dokážeme ušetriť 2-3 minútky, môže to byť významný benefit pre pacienta v kritickej situácii," pokračoval Polák. "Každá sekunda môže rozhodnúť o tom, či sa podarí život pacienta zachrániť, alebo nie," upozornil Michalov. "Vyrážame naraz malá aj veľká sanitka, vieme povedať o koľko rýchlejšie tam budeme osobným autom," povedal Polák.

"Vítame tento pilotný projekt, uvidíme, či tie predpoklady - rýchly dojazd, efektivita, či sa naozaj potvrdia," skonštatoval riaditeľ Operačného strediska ZZS SR Július Pavčo. Na Slovensku je v súčasnosti 70 posádok rýchlej lekárskej pomoci, to znamená posádok nielen so záchranárom, ale aj lekárom, ktoré k pacientom mieria vo veľkom aute. "Nie všetky bude možné zmeniť na typ rendes-vous, my predpokladáme, že to bude 20-30 posádok," informoval Polák.

"Ten čas, kedy volať sanitku, nastane až u pacienta, ak si jeho zdravotný stav vyžaduje transport do nemocnice. V tom normálne fungujúcom systéme RV, ten lekár bude na adrese dostupný pre ďalšieho pacienta," opísal Rastislav Krcho, Záchranná zdravotná služba ZaMED. Štandardné sanitky, samozrejme, aj naďalej zostávajú v službe, po schválení zákona ich ale vozidlo rendes-vous posádky dokáže plne nahradiť. "Bude jazdiť lekár so záchranárom už sám," uzavrel Krcho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy