Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obec vrátila miliónovú dotáciu. Mala ju minúť na 2. etapu kanalizácie
Zdielať na

Obec vrátila miliónovú dotáciu. Mala ju minúť na 2. etapu kanalizácie

BÁTKA / Malá obec s rozpočtom necelých 700-tisíc eur získala dotáciu na druhú etapu kanalizácie. Stavba mala byť hotová do konca tohto roku. Nateraz z toho ale nič nebude. Schvaľovací proces verejného obstarávania totiž trval príliš dlho, ceny materiálu vzrástli. Starosta sa obával, že to do termínu nestihnú. Viac ako milión eur teda radšej vrátili.

Do výzvy sa obec zapojila ešte v roku 2021. Z peňazí chceli pokračovať v budovaní kanalizačnej siete. Projekt im schválili, obec následne vysúťažila aj dodávateľa. Všetko išlo podľa plánu, až kým neprišiel proces kontroly. "V roku 2022 vo februári sme už vlastne posielali na kontrolu verejné obstarávanie. Správa z kontroly, že bolo všetko v poriadku, tak to sme dostali v januári v tomto roku," uviedol starosta Bátky Peter Hencz. "Je to strašne dlhá doba, ale poznáme aj dlhšie doby na kontrolu," povedal programový vedúci OZ Fundament Štefan Hajdú.

Obec teda čakala na schválenie takmer 1 rok. Za ten čas ale ceny materiálu vzrástli a zhotoviteľ chcel pochopiteľne navýšiť zazmluvnenú sumu. "Každá zmena sa znova musí schvaľovať, dodatkova," upozornil Peter Hencz. A to znamenalo ďalšie čakanie. Tlačil ich ale čas. Projekt musel byť hotový v novembri tohto roku. Obec sa teda rozhodla všetko stopnúť a dotáciu vrátiť. "Keby sme to nestihli dokončiť, tak riskujeme to, že pri neukončených projektoch hrozí návrat 100 percent dotácií," dodal Hencz.

Podľa odborníka je síce možné začať realizáciu aj bez kontroly a schválenia verejného obstarávania, a to urobiť dodatočne. "Čo nosí v sebe obrovské riziká, totiž keď nie je v poriadku, tak je problém aj s projektom," varoval Hajdú. Obec sa bude opätovne snažiť získať dotáciu na dobudovanie kanalizácie. Starosta verí, že už podobné problémy nenastanú. "Pre európske fondy by bolo vhodné, aby sa tá kontrola verejného obstarávanie urýchlila a urýchli sa tým celý proces realizovania projektov. Následne by sme nemuseli vracať peniaze, nemuseli odskakovať od projektov," opísal Hajdú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy