Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Od 1. júna prichádza nová súdna mapa. Aké zmeny prinesie?
Zdielať na

Od 1. júna prichádza nová súdna mapa. Aké zmeny prinesie?

BRATISLAVA / Slovenské súdy by mali byť konečne rýchlejšie, dôveryhodnejšie aj spravodlivejšie. Sľubuje to takzvaná súdna mapa, ktorá začne platiť od 1. júna. Na modernizáciu budov a techniky pôjdu milióny. Ministerka hovorí, že by sa už nemali stávať prípady, že jeden súd rozhodne podobnú vec úplne inak ako druhý.

Premiér Ľudovít Ódor považuje reformu súdnej mapy za veľmi dôležitú. "Už len keď sa pozrieme na to, do akej miery existuje dôvera alebo nedôvera v nezávislosť súdov, sme na míle ďaleko od optima," podotkol po stredajšom rokovaní vlády. Vicepremiérka pre plán obnovy Lívia Vašáková podotkla, že na implementáciu súdnej mapy sú naviazané bezprecedentné peniaze, ktoré budú smerovať do justície.

Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová neočakáva, že by spustenie novej súdnej mapy sprevádzali veľké problémy. Ak by aj nejaké vznikli, avizuje pripravenosť na nájdenie riešení. "V priebehu dvoch-troch rokov očakávame, že sa zrýchli a súčasne stabilizuje celé konanie," ozrejmila jeden z hlavných cieľov reformy.

Reforma má vytvoriť predpoklady pre špecializáciu sudcov

Zväčšenie obvodov súdov má vytvoriť predpoklady pre špecializáciu sudcov na civilnú, obchodnú, trestnú a rodinnú agendu. Ministerstvo spravodlivosti opakovane zdôraznilo, že nová súdna mapa neprináša rušenie súdov. Niektoré okresné súdy sa spájajú s inými okresnými súdmi a vznikajú z nich pracoviská týchto súdov.

Z troch okresných súdov v Košiciach, ktoré sídlia už teraz v jednej budove, vznikne jeden mestský súd. Preberie agendu súčasných súdov.

V Bratislave budú štyri mestské súdy:

  • Mestský súd (MS) Bratislava I bude špecializovaný na trestnoprávnu agendu,
  • MS Bratislava II na rodinnoprávnu agendu,
  • MS Bratislava III na obchodnoprávnu agendu,
  • MS Bratislava IV na občianskoprávnu agendu.

V prípade krajských súdov, ktorých počet zostal zachovaný, prichádza k zmene špecializácií.

Odvolaciu obchodnú agendu budú riešiť tri krajské súdy:

  1. Bratislava (aj pre obvod Trnava a Nitra),
  2. Banská Bystrica (aj pre obvod Trenčín a Žilina),
  3. Košice (aj pre obvod Prešov).

Odvolaciu rodinnoprávnu agendu budú zasa riešiť krajské súdy:

  • v Trnave (aj pre obvody Bratislava a Nitra),
  • v Žiline (aj pre obvody Banská Bystrica a Nitra),
  • v Prešove (aj pre obvod Košice).

Súdy budú po novom môcť viac využívať aj online formu pojednávania. V odvolacej rodinnoprávnej agende sa zavádza pravidlo, že sudcovia vycestujú na ten krajský súd, ktorý je pre účastníka konania v obvode bližšie.

Spory medzi občanmi a štátom budú riešiť nové tri správne súdy:

  • v Banskej Bystrici,
  • v Košiciach,
  • v Bratislave.

Vznik bratislavského správneho súdu sprevádzali obavy z personálneho zabezpečenia. "Dve tretiny sudcov, ktorí tam mali byť, už tam sú. Ďalej prebiehajú výberové konania, postupne sa bude súd dopĺňať," povedala Dubovcová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy