Jasno
12°
Bratislava
Pltnícku tradíciu ohrozila rampa: Starosta porušil niekoľko zákonov
Zdielať na

Pltnícku tradíciu ohrozila rampa: Starosta porušil niekoľko zákonov

LESNICA / Medzi pltníkmi z rieky Dunajec a samosprávou obce Lesnica nastalo minulý rok poriadne napätie. Spôsobili ho závory, ktoré obec osadila pri výjazde z prístaviska pltí. Za každý prejazd závorami museli obci zaplatiť 10 eur. Do sporu zasiahol okresný prokurátor.

Stalo sa to v polovici minuloročnej sezóny. Ak sa chceli pltníci i dostať do prístaviska plti, museli prejsť cez túto nainštalovanú rampu. Denne to boli desiatky eur navyše. Hrozilo. že pre toto opatrenie prestanú raftéri i pltníci jazdiť po Dunajci a že dlhoročná tradícia pre tento spor zanikne.

​Spor, ktorý na Zamagurí rozpútali rampy upokojilo až rozhodnutie prokuratúry. Pltníci právnymi prostriedkami napadli všeobecne záväzné nariadenie, na základe ktorého od nich obec vyberá poplatky. Starosta Lesnice bol presvedčený, že samospráva postupuje v súlade so zákonom a na výber poplatkov za používanie komunikácie má právo. Okresný prokurátor mal ale iný názor. "Pri vydaní Všeobecne záväzného nariadenia došlo k porušeniu Zákona o obecnom zriadení, Zákona o pozemných komunikáciách, Zákona o cestnej premávke ako aj Zákona o priestupkoch," vysvetlil Marián Spišák, hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove

Chceli sme sa stretnúť aj so starostom Lesnice, Všeobecne záväzné nariadenie už údajne na ostatnom obecnom zastupiteľstve zrušili. Nechcel sa vyjadriť a ani nechcel komentovať rozhodnutie prokurátora. "My nemáme problém platiť nejakú normálnu sumu, na ktorej sa spoločne dohodneme," uviedol majiteľ pltnice Jozef Hrivko. Po proteste prokurátora je nateraz rampa hore. Či skončí spor na súde, zatiaľ nevedno. "Uvidíme, ale mám také tušenie, že toto ešte nie je koniec," dodal Ladislav Simonník, ďalší z majiteľov pltnice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy