Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Paleobiológ sa po rokoch práce v zahraničí vrátil domov. Čakal ho boj
Zdielať na

Paleobiológ sa po rokoch práce v zahraničí vrátil domov. Čakal ho boj

HUMENNÉ / O odlive mozgov do zahraničia počúvame roky. Na návrat naspäť domov si netrúfne každý. Paleobiológ Martin Kundrát to riskol a po 25-tich rokoch pôsobenia vo svete sa vrátil na Slovensko. Výsledkom bol boj so systémom.

"Ak by som nemal vedecké výsledky, ktoré by ma oprávňovali, tak by som mlčal," uviedol paleobiológ doc. RNDr. Martin Kundrát, PhD. Na systémové nedostatky upozornil v roku 2018. Kým Japonci mu udelili hneď štyri experimentálne granty, u nás národný grant nebol schopný získať. Napriek tomu riskol a zostal pôsobiť na Slovensku"Tá chyba spočíva v tom, že pozície, v rámci ktorých sa dá rozhodnúť o smerovaní slovenskej vedy, obsadzujú často ľudia, ktorí nedosahujú parametre tých, ktorí sa z toho zahraničia rozhodli vrátiť," pokračoval Kundrát.

​Univerzitný funkcionár, ktorý Kundráta hodil cez palubu s návratovým grantom, teraz lieta v problémoch. "Fakulta nemala žiaden ani pripravený návrh a ten môj neposunula vlastne do hodnotenia a dozvedel som sa, že tento pán dekan čelí obvineniu z korupcie," oznámil paleobiológ. Kundrát má permanentné miesto na univerzite vo Švédsku. Keď sa napriek tomu rozhodol vrátiť na Slovensko, jeho cieľom bolo vytvoriť nový vedecký program. Na to potreboval vedecký titul. "No a nakoniec po takej dvojročnej šikane ten celý proces bol zrušený de facto. Keď som sa odvolal, tak som dostal informáciu od nejakého ministerského úradníka, že vlastne nemám právo vedieť dôvody," povedal Kundrát.

Kundrát iba od návratu na Slovensko publikoval v prestížnych zahraničných časopisoch 37 vedeckých prác, zapísal sa do galérie objaviteľov desiatich nových druhov živočíchov, vydal dve monografie a dve slovensko-anglické vysokoškolské učebnice. V zahraničí získal 10 grantov a dosiahol takzvaný Hiršov index 20. "Krajinu robia ľudia. A pokiaľ ľudí s takými vedomosťami, že dokážu pôsobiť na univerzitách ako Upsala, Oxford či Paríž, dajte im pocit, že sú doma vítaní," upozornil interný doktorand z Francúzska, výskumná skupina Martina Kundráta, Damien Martin.

​Aj keď patrí k svetovej paleontologickej špičke, po piatich rokoch boja so systémom na Slovensku sa vedec znova ocitol na životnej križovatke. "Stále ten spoločenský dopyt po odbornosti absentuje na Slovensku," uzavrel paleobiológ. Martin Kundrát pripravuje knihu, v ktorej popisuje osobné skúsenosti a praktiky, ktorých bol po návrate na Slovensko svedkom.

Snaha znížiť počet týchto prípadov

Aby takýchto demotivujúcich prípadov bolo čo najmenej, vláda odborníkov podporila Stratégiu výskumu, vývoja a inovácií do roku 2030. Podľa premiéra Ľudovíta Ódora ide najmä o to, aby nám cenný ľudský kapitál neodchádzal do cudziny. V tejto oblasti majú fungovať jasné a férové pravidlá, aby neprevládala priemernosť či znechutenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy